1000 kuna jednokratne pomoći učenicima prvih razreda osnovnih i srednjih škola

Objavljeno: 11. 11. 2019.


PODIJELI:

Grad Vinkovci počeo je isplaćivati jednokratne novčane naknade za učenike prvih razreda osnovnih i srednjih škola na području Grada.

 

U gradskom proračunu osigurali su čak 700 tisuća kuna kako bi prvašići i srednjoškolci mogli dobiti novčanu pomoć u vrijednosti od 1000 kuna.

Kako bi olakšali roditeljima upis djece u vrtiće iz proračuna su izdvojili 9,50 posto za tu vrstu pomoći. Mjesečna ekonomska cijena vrtića u Vinkovcima po djetetu iznosi 1.250 kuna za primarni 10-satni program za djecu vrtićke dobi tj. 1.300 kuna za primarni 10-satni program za djecu jasličke dobi. Uz subvenciju Grada, za prvo dijete roditelji plaćaju 650 kuna za vrtić, tj. 750 za jaslice, za drugo 450, odnosno 500 kuna, a za istovremeni smještaj trećeg djeteta za vrtić i jaslice cijena je 100 kuna.

Prema Odluci o Socijalnoj skrbi Grada Vinkovaca iznos cijene koju plaćaju roditelji se umanjuje za 30 % ako prihod po članu kućanstva ne prelazi iznos od 1.200 kuna. Također, temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Vinkovci uz ispunjavanje uvjeta prihoda, od plaćanja dječjeg vrtića oslobođena su djeca s poteškoćama u razvoju, djeca iz udomiteljskih obitelji, djeca žrtve obiteljskog nasilja i djeca bez oba roditelja.

Uz subvencioniranje cijene vrtića, jedna od ključnih pronatalitetnih mjera koju Grad Vinkovci već godinama provodi jest naknada u iznosu od 2.000 kuna za novorođenčad.

Učenicima od 2. do 8. razreda osnovnih škola osigurali su 1,7 milijun kuna za vaučere u vrijednosti od 500 kuna za nabavu radnih bilježnica i ostalog pribora.

Srednjoškolcima su ove godine omogućili su besplatan gradski prijevoz, a po prvi put su uveli i stipendije za učenike srednjih škola čime je Grad nadogradio takvu vrstu financijske pomoći koja je dosad bila namijenjena samo studentima – piše između ostalog Gradonačelnik.hr. (Foto: internet)