Iako je već sada počela politička trgovina, ja u njoj ne sudjelujem, imam svoj jasan i glasan stav

Objavljeno: 29. 05. 2017.


PODIJELI:

U tjednu prije konačne odluke tko će biti gradonačelnik Đakova, kada ćemo izabrati između dva imena na listiću, donosimo vam DRUGI dio intervjua sa aktualnim gradonačelnikom Zoranom Vinkovićem.

 

KONTAKTIRALI SMO I VODSTVO HDZ-a. MEĐUTIM NISU POTVRDILI RAZGOVOR, IAKO JE BILO REČENO DA SU ZAINTERESIRANI.

O KANDIDATURI
Prvo su rekli da se ja neću uopće moći kandidirati na izbore. Ja nisam u nikakvim kaznenim dosjeima. Kandidirao sam se, pobijedit ću na izborima.

O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU
Ja nisam bio član povjerenstva. Samo ću podsjetiti da sam bio prvi protiv prodaje poljoprivrednog zemljišta, što se pokazalo sada da je to bio najbolji mogući izbor.

O AGENCIJI ZA PLAĆANJE
Taj šalter nije trebao nikada ni otići iz Đakova.

O UČENICIMA I STUDENTIMA
Grad Đakovo financira kredite učenika i studenata, osim toga financira i sufinancira i prijevoz učenika.

O BESPLATNIM UDŽBENICIMA
Možemo se dogovoriti kao kod prijevoza učenika. Država neka financira 80%, Županija 10% i Grad 10%, na taj način se može taj problem riješiti.

O INVESTICIJAMA
U ovom trenutku u Đakovu imate investicije gotovo 100-120 milijuna kuna.

O NOVOM SAZIVU VIJEĆA
Ako se bude politiziralo, onda se to Vijeće neće nikada složiti. Pa će onda najvjerojatnije Vijeće ići na izbore.

O PROTUKANDIDATU MARINU MANDARIĆU
Iza Mandarića ne stoji čak ni HDZ, stoji jedna grupa ljudi koja je, da tako kažem, pa i nema baš nekih velikih doticaja sa onim izvornim HDZ-om i programom Tuđmana.


Zakup poljoprivrednog zemljišta vraća se lokalnoj samoupravi?
 
Mi smo 3/4 zakupa poljoprivrednog zemljišta riješili.
Da je kojim slučajem Vlada RH prodala zemlju Agrokoru, odnosno Belju, danas Baranja više ne bi bila Hrvatska. Svi vrlo dobro znamo što se dešava poljoprivredi, i sve ove godine Grad je tu najmanje kriv.
Na kraju krajeva kada se saberu svi rezultati, ispada da je ono povjerenstvo dobro odradilo posao.
Tko je uništio mljekarstvo – nije Grad Đakovo, uništilo ga je Ministarstvo poljoprivrede i sve Vlade RH. Uništili su glupi sporazumi i oni koji su pregovarali prilikom ulaska Hrvatske u EU. Gdje smo praktično želeći ući u tu EU prodali, da me neko krivo ne razumije, prodali svoje vlastite gaće.

Agencija vraćena u Đakovo?

Vraćen je šalter.  Grad je odmah, ja osobno kao gradonačelnik sam bio protiv ukidanja ispostave Agencije za plaćanje. Gdje smo oštro reagirali, jer praktično to nije trebalo ni ići. Ali kada vam dođe predsjednik Vlade, predsjednik HDZ-a, i kaže: što će vama Đakovčanima rodilište, što će vam Državno odvjetništvo – problem je u tome što Đakovo nije prigradsko naselje Grada Osijeka.

Sredstva za udruge, općenito korisnike proračuna, ostaju u okvirima koji jesu?

Grad Đakovo je prošle godine imao rekordni proračun. Ja mislim da se ni jedna udruga ne može požaliti, dakle osim onih redovnih sredstava, pa do situacija kada im je trebalo nešto. nisu dobivali ova sredstva koja su bila isključivo namijenjena za rad udruge, nego je to išlo i s pozicija manifestacija.

Prigradska naselja?

Prigradska naselja su promijenila svoj izgled definitivno. Vi koji živite u Širokom Polju, 2001. godine hodali ste po rupama. Sada definitivno idu staze, javna rasvjeta i kanalizacija. Nije u Širokom Polju bilo mrtvačnice, nije bilo uređeno groblje itd.
Definitivno se sve na bolje promijenilo.

Koliko će Vam biti problematično kao gradonačelniku ako pobijedite, s obzirom na novi saziv Gradskog vijeća?

Ako je svima u interesu, ono što su govorili, da je na prvom mjestu interes građanki i građana Grada Đakova i prigradskih naselja, onda že se Vijeće lagano složiti. 

Koliko Grad podupire roditelje da se nose sa skupim školstvom?

Besplatni udžbenici za osnovnu i srednju školu moraju biti besplatni. Odnosno država ih mora financirati, jer to su obavezne škole. Ne može se desiti, da Grad Zagreb, a ne država, financira udžbenike za sebe, jer Bandić ima 8 milijardi kuna proračun, pa može financirati udžbenike. 
Da Općina Vuka ili Grad Đakovo to ne mogu.
Dakle standard mora biti jednak. 
Jednaki uvjeti u Hrvatskoj za sve. Na žalost imamo dvije Hrvatske, jednu bogatu i jednu siromašnu.

Vinković sredstva iz EU ne može povući, odnosno Vinković ništa ne povlači od EU sredstava?

Grad Đakovo tek od 10. mjeseca može ući u mjere kao jedinica lokalne samouprave, dakle ne kao Zoran Vinković. Do 10. mjeseca Grad je bio partner mnogim udrugama s područja Grada Đakova. 
Evo, Društvo za djecu s posebnim potrebama je povuklo do sada gotovo 150 milijuna kuna iz EU fondova, Grad Đakovo je bio partner i potpisao Zoran Vinković. Tek od 10. mjeseca prošle godine Grad je mogao ulaziti u ove mjere, a spomenuo sam i javnu rasvjetu. S druge strane u ovom trenutku u Grad Đakovo dolazi 35 milijuna eura. grad Đakovo je ovlastio Đakovački vodovod da on vodi to umjesto Grada. Jel po zakonu Hrvatskih voda investitor mora biti distributer vode na tom području, dakle tvrtka koja je u većinskom vlasništvu Grada Đakova.
Ovih dana za 10-ak zgrada, to je Univerzal – tvrtka koja je također u većinskom vlasništvu Grada Đakova, dobiva nepovratno 4 milijuna kuna iz EU fondova, za te zgrade, za energetsku obnovu.

Kakva Vam se čini kampanja?

Imate kandidata koji je ovako dobar, nasmiješen i tako dalje, a po društvenim mrežama njegove kolege sipaju otrov. Ja kažem neka i dalje sipaju, a ja pozivam Širokopoljčanke i Širokopoljčane neka u što većem broju izađu na izbore, i neka daju povjerenje meni, ja ih nisam iznevjerio do sada, a neću ni ubuduće.
Ima tu niz različitih scenarija, mene oni ne zanimaju. Iako već sada je počela politička trgovina, ali ja u njoj ne sudjelujem, imam svoj jasan i glasan stav. 

U čemu je razlika između Vas i Mandarića?

Puno toga, a vi će te odlučiti o tome 4. lipnja. Velika je razlika. 
Iza mene stoje građani, njihove želje i njihovi programi, stoji na kraju krajeva budućnost ovoga grada.
Ovo što oni predstavljaju danas, zovu se HDZ, smjenjuju ljude, prijete, oni već imaju postavljene i portire.
To nije moj stil. 
Ja idem srcem za Đakovo, a tata protukandidata je pokazao da ide šakom za Đakovo.

Na kraju, što poručujete građanima?

Iziđite u što većem broju na izbore. Ovdje glasate za budućnost ovoga sela, za svoju djecu, za svoj razvoj, za nova radna mjesta. 
To je poruka i ove koalicije koja je okupljena srcem za Đakovo, dakle ljubavlju za Đakovo.
Moja je poruka iziđite na izbore u što većem broju.