Anketa u IV. izbornoj jedinici: HDZ 32,4 %, Domovinski pokret 22,2 %, Restart koalicija 18,7 %

Objavljeno: 24. 06. 2020.


PODIJELI:

Istraživanje preferencija birača koje je za HRT provela agencija Promocija plus. Riječ je o prvoj velikoj anketi po izbornim jedinicama koja je provedena od 14. do 22. lipnja. Uzorak je 6 tisuća ispitanika, a maksimalna pogreška po izbornoj jedinici je +/- četiri posto.

Evo kako stvari stoje u Četvrtoj izbornoj jedinici koja obuhvaća cijelu Virovitičko-podravsku i Osječko-baranjsku županiju: 

Da će u Hrvatskom saboru imati zastupnike iz 4. izborne jedinice, sigurne prema HRejtingu mogu biti samo tri liste i to ovim redoslijedom:

Prvi HDZ s malo više od 32% (32,4%). Druga, s 10% manje – koalicija Miroslava Škore (22,2%) i treća Restart koalicija koja je blizu 19% (18,7%).

Kad se ovi postoci preračunaju u mandate, od 13 fiksnih HDZ dobiva 6, koalicija predvođena Domovinskim pokretom 4, koalicija predvođena SDP-om 3. Ta se koalicija s HDZ-om bori za ono još jedno preostalo zastupničko mjesto u 4. izbornoj jedinici, s time da mu je – prema d’Hondtovoj metodi preračunavanja- bliže HDZ – objavio je između ostalog HRT.