Anušić i ministar Medved u Osijeku: Izgradit ćemo muzej Domovinskog rata i otvoriti Veteranski centar

Objavljeno: 02. 06. 2017.


PODIJELI:
Danas je Osječko-baranjsku županiju posjetio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. U Osijek je došao dati potporu Ivanu Anušiću kao kandidatu za Osječko-baranjskog župana, prijatelju iz Domovinskog rata. S Anušićem kao predsjednikom Saborskog odbora za ratne veterane uspješno surađuje i na državnoj razini.

 

Ministar Medved je povodom dana županije položio vijenac i zapalio svijeću kod kapelice Kraljice mira na Krunskoj utvrdi. Nakon toga je posjetio veterane vojne policije te rekao  kako će bivši hotel Mursa u ulici Bartola Kašića biti prenamijenjen u Veteranski centar.

Branitelji bi uskoro, uz prvi Veteranski centar u Lipiku, trebali dobiti i centre u Daruvaru, Petrinji i Sisku, a u Osijeku bi se u tu svrhu prenamijenio hotel koji nije u funkciji za što je osigurano 22 milijuna eura iz Europskih fondova.

Medved i Anušić su posjetili i povijesno-izložbenog prostora u Udruzi veterana vojne policije.

„Kad pogledate ovaj postav koji ovdje imaju veterani vojne policije, koji je ujedno i edukativnog i izložbenog karaktera, shvatite da Osječko-baranjska županija nema mjesto gdje bi se mogla izložiti ovakvi eksponati, gdje bi na jednom mjestu imali okupljene sve postrojbe s područja Osječko-baranjske županije koje su sudjelovale u Domovinskom ratu. Svaka od njih bi ispričala svoju priču i doprinijela tome da se i budući naraštaji upoznaju s našom povijesti. Zato ćemo tijekom iduće četiri godine, izaberu li me Slavonci i Baranjci za župana izgraditi muzej Domovinskog rata.“ – kazao je Anušić.

 


O muzeju Domovinskog rata Anušić je već razgovarao s ministrom državne imovine Goranom Marićem koji je rekao kako će Osječko-baranjskoj županiji temeljem Anušićeve inicijative ponuditi nekoliko neaktivnih objekata u državnom vlasništvu. Ne budu li adekvatne, kaže Anušić, gradit ćemo muzej ispočetka.

Tako će u Osječko-baranjskoj županiji već do kraja godine krenuti radovi na Veteranskom centru, a muzej Domovinskog rata mogao bi krenuti u realizaciju početkom iduće godine. 

Anušić i Medved su nazočili i sjednici Koordinacije braniteljskih udruga Osječko-baranjske županije gdje je ministar Medved rekao kako je u prva tri mjeseca ove godine riješeno više od 350 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje obitelji stradalnika Domovinskog rata, a do kraja godine planira se stambeno zbrinuti još 550 obitelji.

Martina Gavran, mag.cult.                                                     Glasnogovornica HDZ-a Osječko-baranjske županije