Besplatne higijenske potrepštine za djevojčice u OBŽ

Objavljeno: 04. 11. 2021.


PODIJELI:

Prema podacima Eurostata  za 2020. godinu, 18.4% djece u Republici Hrvatskoj nalazi se u riziku od siromaštva, a vjerujemo kako je ovaj postotak za pet slavonskih županija još i veći. 

 

Mladi za Đakovo je politička stranka na području Grada Đakova, no pratimo društvena i politička događanja i u drugim gradovima u RH. Tako smo uočili da je u nekoliko gradova poput Varaždina i Rijeke uveden program besplatnih higijenskih potrepština za djevojčice u osnovnim školama kako bi se suočili s problemom menstrualnog siromaštva.
U vezi toga je Marko Berberović, zastupnik Mladih za Đakovo u Gradskom vijeću Grada Đakova, poslao mail raznim akterima u Osječko-baranjskoj županiji (župan, odjel za školstvo, odjel za socijalnu skrb i zdravstvo itd.) kako bi se suočili s tim problemom i u našoj županiji, koja je vjerojatno i više pogođena ovim problemom negoli razvijeniji dijelovi Hrvatske.
Vas medije molimo, ukoliko ste u mogućnosti, da popratite ovu priču te da kroz medijska pojavljivanja senzibiliziramo javnost, ali i donositelje odluka u OBŽ, na problem menstrualnog siromaštva u našem kraju te da se svi zajedno uhvatimo u koštac s navedenim problemom
– stoji u mailu.

Poštovani,
 
Prema podacima Eurostata (poveznica) za 2020. godinu, 18.4% djece u Republici Hrvatskoj nalazi se u riziku od siromaštva, a vjerujemo kako je ovaj postotak za pet slavonskih županija još i veći. 
 
U skladu s nepovoljnim financijskim stanjem u RH udruga PaRiter iz Rijeke provela je istraživanje (poveznica) koje je pokazalo da gotovo 12% žena nema dovoljno novca za redovne menstrualne potrepštine te da gotovo jedna trećina ispitanih mora štedjeti upravo na tim proizvodima, budući da su oni preskupi. 
 
Kako bi se suočili s gore navedenim problemom, nekoliko hrvatskih gradova poput Rijeke i Varaždina pokrenulo je akciju te su djevojčicama u osnovnim školama osigurali besplatne higijenske potrepštine. 
 
Budući da je u tijeku izrada proračuna za 2022. godinu, vjerujemo kako bi Osječko-baranjska županija mogla pratiti ovaj pozitivan trend te izdvojiti određena sredstva kako bi pomogla djeci u suočavanju s menstrualnim siromaštvom. 
 
Stoga Vam pišemo ovu zamolbu da se u osnovne škole, kojima je Osječko-baranjska županija osnivač, osiguraju besplatni higijenski ulošci za djevojčice.
 
S poštovanjem,
Marko Berberović, predsjednik Mladih za Đakovo.