BESPLATNO ZBRINJAVANJE BOŽIĆNIH DRVACA

Objavljeno: 10. 01. 2017.


PODIJELI:

Dodatni posao za Univerzalove djelatnike

ĐAKOVO – Prateći među sugrađanima dobro prihvaćenu praksu, komunalac Univerzal organizirano će i bez naknade prikupljati i zbrinjavati islužena božićna drvca. Drvca trebaju biti odložena na mjestima gdje se inače nalaze kante i spremnici s otpadom, odvoz otpočinje u četvrtak 12. siječnja i potrajat će do sredine sljedećeg tjedna.

– Islužena božićna drvca želimo vratiti prirodi, tako da ih sameljemo i pretvorimo u kompost koji ćemo kasnije iskoristiti za gnojidbu gradskih zelenih površina. Ovakav je vid zbrinjavanja sukladan Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i uklapa se u projekt kompostiranja biootpada u kućanstvima, kaže predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo. Komunalnim djelatnicima problem ipak predstavlja što moraju i po nekoliko puta prolaziti istim ulicama, jer građani drvca zaboravljaju iznijeti na vrijeme. – Ovoga siječnja Univerzal, unatoč tome, namjerava zbrinuti oko 8.000 drvaca, pa pozivam Đakovčane da ih, ako još nisu, pripreme za skupljanje i odvoz. Pobrinemo li se zajedno za islužena drvca, pokazat ćemo ekološku osviještenost i odgovornost prema okolišu, ističe Univerzalov direktor Mile Kaselj.

Paralelno s aktualnim prikupljanjem božićnih drvaca pristižu i prvi rezultati spomenutog pilot projekta kompostiranja. Podjelom prvih 200 kompostera kućanstvima prošlog proljeća omogućeno je zasebno prikupljanje organskog otpada i brzo uočeno smanjenje količine miješanog otpada. – Analize pokazuju kako bi bilo korisno i praktično komposterima opremiti sva kućanstva. Đakovački je komunalac zbog toga u projektu prekogranične suradnje sa srodnom pečuškom tvrtkom Biokom. S mađarskim ćemo partnerom lakše do bespovratnih sredstava za nabavku kompostera, koje ćemo distribuirati svakome kućanstvu u gradu i prigradskim naseljima, zaključuje predsjednik Vijeća Soldo.