BESPOVRATNO SUFINANCIRANA OBNOVA STAMBENE ZGRADE U SPLITSKOJ 20

Objavljeno: 06. 07. 2016.


PODIJELI:

unive

Univerzal povukao novih pola milijuna nepovratnih kuna iz programa energetske obnove

ĐAKOVO – Nakon što je prije mjesec dana na stambenoj zgradi u Splitskoj 20, u sklopu energetske obnove, dotrajala prozorska stolarija u potpunosti zamijenjena novom PVC stolarijom, postavljanjem kamene vune počeli su termoizolacijski radovi na pročelju objekta. Univerzal je kao nositelj projekta energetske obnove i upravitelj zgrade od Fonda za energetsku učinkovitost za novu fasadu s najboljim energetskim svojstvima i stolariju ishodio pola milijuna nepovratnih kuna, što je skoro 50 posto ukupne vrijednosti izvedbene faze obnove, doznaje se od predsjednika Gradskog vijeća Đakova i inicijatora projekta Gorana Solde.

– Projektantskim troškovnikom procijenjenu vrijednost od milijun i 258.000 kuna javnim smo natječajem i izborom najpovoljnijeg izvođača spustili za čak 185.000 kuna, čime smo stanarima donijeli dodatne uštede i povoljnije uvjete otplate razlike do pune cijene investicije, pojašnjava Soldo. Kamena je mineralna vuna, dodaje, najkvalitetniji materijal za toplinsku, zvučnu i protupožarnu izolaciju. Projektna je dokumentacija, kao preduvjet majstorskim radovima, financirana stopostotnom subvencijom Fonda, podsjeća Soldo, a po provedenom javnom natječaju radove izvodi lokalna tvrtka, što doprinosi poticanju zapošljavanja domaćih obrtnika, proizvođača PVC stolarije i građevinske operative.

Prvi primjer uspješno provedenoga procesa energetske obnove u Đakovu je zgrada 13 na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca. Usporedno s njom krenula je i obnova stambene zgrade 3 s iste adrese, koja se bliži kraju. Kad bude dovršena i Splitska 20, bit će to prva tri u potpunosti obnovljena objekta kolektivnog stanovanja, što njihovim stanarima jamči manje režijske račune, bolje uvjete stanovanja i veću vrijednost nekretnina, dok gradu donosi estetski pomak i nove vizure.

Putem Fonda za energetsku učinkovitost Univerzal je osigurao nepovratna sredstva za energetsku obnovu još 20 zgrada kolektivnoga stanovanja u Đakovu, tvrdi Soldo, za koje je dovršena potpuno subvencionirana projektna dokumentacija, bez najmanjeg troška za stanare. Njihova će obnova početi čim Fond otvori nove natječaje.

 

.