Brlošić: Cijena žitarica najveća u posljednjih 10 godina

Objavljeno: 14. 05. 2021.


PODIJELI:

Izvršni direktor Sektora kooperacije i trgovanja Žito grupe, Relja Kovačić, izvijestio je o novim načinu ugovaranja otkupnih cijena. Pojasnio je kako je ta grupa prvi put izišla s kotacijama cijena. Po tom će novom modelu svakog tjedna nuditi mogućnost ugovaranja cijene. Svaki proizvođač koji želi ugovoriti određene količine sa svojih površina može to učiniti po cijeni koja se u tom trenutku nudi na svjetskim burzama – piše Agroklub

Upravo takav model smo tražili odavno, još prije 30 godina. Naime, na europskim i svjetskim burzama u svakom se trenutku zna cijena, dok se kod nas ona donosila u posljednji trenutak, u tijeku žetve ili kada su kulture već skinute, predane i uskladištene”, podsjeća Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore, napominjući da su ovim hvalevrijednim potezom Žito grupe, hrvatski ratari konačno dobili ono što se odavno priželjkivalo i to u velikom obimu, za gotovo sve kulture.

Iako je riječ o dobrom potezu kojim se približavamo svjetskom trendu, naši poljoprivrednici, kaže Brlošić, na ovakav model još nisu navikli te imaju mnogo nedoumica i pitanja, a najviše ih, dakako, zanima jesu li ponuđene cijene zadovoljavajuće.

Po mom mišljenju, cijene su za ovu godinu izuzetno korektne, znatno su više od prosjeka iz prethodnih godina, ali poljoprivrednici i dalje žive u nadi da će u nekoj fazi žetve, možda biti još i bolja“, kaže i napominje da su prema povratnoj informaciji iz Žito grupe, reakcije ratara na kotacijske cijene već sada dosta pozitivne te su određene količine robe po tom novom modelu. već i tržene.

VIŠE na Agroklub.