Budrovci: Trend iseljavanja zaustavlja se

Objavljeno: 23. 09. 2021.


PODIJELI:

Na vrhuncu iseljavanja iz đakovačkog prigradskog naselja Budrovaca u Njemačku i Austriju u potrazi za poslom u pet godina iselilo se čak 17 obitelji s 29-ero djece, što je bio značajan udar na demografsku sliku ovoga sela s 1260 stanovnika prema popisu iz 2011 – piše Glas Slavonije.

 

No demografsko stanje prigradskih Budrovaca mijenja se nabolje, trend iseljavanja zaustavlja se – u svoje selo vratila se mlada obitelj s troje djece, a koja se bila odselila u Njemačku. Nadalje, u ulicu mjesno zvanu Buljuk, a koja je službeno Stjepana Radića, slijedi povratak obitelji iz Švicarske s jednim djetetom. Još neke obitelji također najavljuju povratak.

– U posljednje vrijeme nije se odselila ni jedna obitelj. Imamo informacije da se nagodinu vraćaju još neke obitelji iz inozemstva – kaže predsjednik VMO-a Đuro Sito. Upravo je Buljuk, ističe, doživio smjenu generacija, pomlađivanje, pa je iz nekadašnje staračke postao ulica gdje stambeni problem rješavaju mlade obitelji.

– Selo je počelo drukčije disati, sve je više djece i za daljnji, još jači demografski oporavak, ideja je da se u Budrovcima sagradi vrtić jer sada roditelji djecu voze u Đakovo, Piškorevce. Idejno je napravljeno 18 parcela u centru sela, u blizini škole, crkve, doma, dvorane… Idejni projekt riješio je Grad. Naša je ideja da se dvije “numere” ostave za vrtić. Jer, sadržaj je to koji bi znatno poboljšao kvalitetu života u selu i dao ozbiljan razlog više za ostanak ovdje.

Obitelj s troje djece koja se vratila u Budrovce nakon više godina života i rada u Njemačkoj kaže kako nije upitan novac, nego je prevagnula kvaliteta života. Neki kažu i “koliko smo vani zaradili, toliko smo tamo i ostavili”, kaže Sito o iskustvima povratnika izvana i usporedbi sa životom u svome selu, koje je, zahvaljujući aglomeraciji, dobilo i sustav odvodnje – piše između ostalog Glas Slavonije. (Foto: Ilustracija internet)