Centar za kulturu Đakovo otvara kazališnu sezonu za djecu gostovanjem Kazališta Trešnja

Objavljeno: 09. 03. 2021.


PODIJELI:

Otvorenje ovogodišnje kazališne sezone za djecu u Centru za kulturu Đakovo održat će se u četvrtak, 11. ožujka 2021. u 18:00 h. Po prvi puta u Centru za kulturu Đakovo gostovat će Kazalište Trešnja, a na kazališnim daskama Centra izvest će već svima poznatu bajku Pepeljuga. Predstava je nastala prema verziji pisca Charlesa Perraulta, a u režiji Jakova Sedlara i donosi sasvim novi vizualni doživljaj, ali i sve ono što djeca očekuju od ovog klasika te odgovara na pitanja zašto čarolije dobre vile imaju kratak rok i zašto Pepeljuga mora pobjeći s dvorskog plesa čim počne otkucavati ponoć.

 

U ulozi Pepeljuge nastupa Karla Brbić, princa igra Jure Radnić, a u ostalim ulogama su Krunoslav Klabučar, Vanda Vujanić Šušnjar, Daria Knez Rukavina, Marijana Mikulić, Hrvoje Barišić, Tena Jeić Gajski i Silvio Mumelaš.

Scenografiju je kreirala Dinka Jeričević, koreografiju je osmislila Almira Osmanović, kostime Ika Škomrlj, autor glazbe je Đelo Jusić, a svjetlo je oblikovao Aleksandar Mondecar.

Predstava je namijenjena publici starijoj od pet godina i traje 50 minuta.

Centar za kulturu Đakovo sa svojim radom kao samostalna ustanova u kulturi započeo je 1. srpnja 1995. godine. Zadužen je za realizaciju filmskog programa, scenskog programa (dramskih, folklornih i ostalih priredbi) i likovnih izložbi, a u dvorani Centra se održavaju i programi obilježavanja značajnih datuma za grad Đakovo, te osnovnih i srednjih škola iz Đakova, kao i predstavljanje knjiga, stručna predavanja, političke tribine i slično.

Svakoga tjedna u Centru za kulturu Đakovo prikazuju se najnoviji filmski naslovi, a raspored prikazivanja filmova možete pronaći na Facebook stranici Centra za kulturu Đakovo i službenoj web stranici Centra.

O predstavi:

Bila jednom… da, tako počinju bajke pa i bajka o Pepeljugi. Bila jednom lijepa djevojka kojoj su se događale ružne stvari. Ostala je sama na svijetu, ali ne posve sama – živjela je s maćehom i njenom kćerima koje ju nisu voljele. I ne samo to. Tjerale su je da radi od zore do mraka i da im ugađa, a one su spavale do podne i smišljale kako će joj napakostiti. Plakala je i pregačom brisala suze s lica umrljanog pepelom. A onda se sve promijenilo… Kako?

Kralj je priredio dvorski bal i pozvao sve djevojke u kraljevstvu. Baš sve, da njegov princ odabere onu od čijega će mu pogleda uzdrhtati ravnodušno srce. Htjela je poći i Pepeljuga, sašila je sebi skromnu haljinu, umila se i začešljala kosu, ali su ju maćeha i njezine kćeri ismijale i ponizile, razderale joj haljinu i zapovijedale slugi da Pepeljugu ne pušta iz kuće. Bila je žalosna i nesretna… U tom trenutku u predstavi se pojavljuje dobra vila, ali ne vila koja se samo tako sažalila nad Pepeljugom, ne, ta se vila bila jednom davno privremeno odrekla svog vilinskog svijeta i zaljubljena u mladoga trgovca odlučila živjeti među ljudima. Ne ćemo otkriti što je vila Pepeljugi i što je Pepeljuga vili, to ćete saznati u “Trešnjinoj” predstavi. I doznat ćete zašto čarolije dobre vile imaju tako kratak rok, zašto Pepeljuga mora pobjeći s dvorskog plesa čim počne otkucavati ponoć – baš onda kada se rasplamsa ljubav između nje i princa. Tu tajnu još nikada nitko nije otkrio pa ni dobri pisac Charles Perrault koji je prvi pisao o Pepeljugi. No najvažnije je da sve završi sretno, da cipelica koju je čarobna djevojka u žurbi ostavila dovede potragu do Pepeljuge, da ju princ prepozna i odvede sa sobom, a kako će se provesti maćeha vidjet ćemo na kraju predstave – ma ništa joj se strašno ne će dogoditi, njezina je kazna to što se ni jedna od njezinih kćeri nije svidjela princu baš kao Pepeljuga koju nije uspjela sakriti. I kojoj je cipelica tako savršeno pristajala…