Četiri mjeseca rada poljoprivrednog redara – U srcu žitnice najviše neobrađene zemlje

Objavljeno: 02. 10. 2020.


PODIJELI:

Iza prvog poljoprivrednog redara Grada Đakova, Gabrijela Kretonića, prva su četiri mjeseca rada. Ovaj 26-godišnjak poljoprivredni je tehničar općeg smjera, a upisao je i poljoprivredni fakultet – piše Glas Slavonije.

 

Najviše posla, oko 70 posto intervencija, kaže poljoprivredni redar Kretonić, odnosi se na neobrađeno poljoprivredno zemljište, ono štio nije privedeno svrsi što je poražavajuće za srce hrvatske žitnice gdje se počesto, pri javnim natječajima za državne table i njihove rezultate vode i pravi ‘zemljišni ratovi’ za svaki hektar, pa neobrađena zemlja to više čudi.

– Nema pravila, zapuštenog zemljišta ima i na području grada i svih prigradskih naselja. Većinom je u korovu, niskom i viskom raslinju. Čak 99 posto je to zemljište u privatnom vlasništvu, vrlo malo je državnog, kaže Kretonić. Razlozi neobrađivanja njiva – ili su vlasnici odselili ili je posrijedi čisti nemar.

– U takvim slučajevima prvo šaljemo obavijesti, to jest upozorenje vlasniku da se poljoprivredno zemljište mora privesti svrsi. Ukoliko vlasnik ne postupi po tome, dužni smo se ravnati prema Odluci o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području grada Đakova i svim pozitivnim propisima. U krajnjem slučaju, postupa se putem treće osobe, uz obvezu namirenja troškova. Treća osoba je tvrtka koja je ovlaštena da ukloni zakorovljenost poljoprivrednog zemljišta, pojašnjava Kretonić.

U djelokrugu njegovog rada je i problem alergogene ambrozije. Ukoliko je ‘partizanka’ na javnim površinama taj dio te problematike rješava jedinica lokalne samouprave jer u proračunu ima predviđena sredstva za to – piše između ostalog Glas Slavonije.