COVID potvrde, obavezno testiranje – Evo što moraju znati učenici ili studenti

Objavljeno: 12. 11. 2021.


PODIJELI:

Od idućeg utorka zaposlenici svih javnih i državnih službi na posao moraju doći s važećom COVID potvrdom ili se testirati prije ulaska u ustanovu. Navedeno se odnosi i na obrazovne ustanove, a sada je objavljena i službena odluka o tome. Odluka ne obavezuje studente da posjeduju COVID potvrdu, osim ako visoko učilište samo ne odluči drugačije. Također, COVID potvrde ne moraju imati učenici za ulazak u škole, ali stariji od 16 moraju ih imati za ulazak u druge javne i državne institucije – piše Srednja.hr.

 

Kako stoji u uvodu ove odluke, testiranje ‘nije obvezno za osobe koje ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja bolesti COVID-19, osim ako imaju znakove respiratorne infekcije, druge simptome ili znakove zarazne bolesti COVID-19.’ Osim COVID potvrdu, spomenute skupine mogu priložiti odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.

No, treba naglasiti da u odluci stožera jasno piše da se odluka ne primjenjuje ‘na studente prilikom boravka u prostorima visokih učilišta osim ako visoko učilište ne odluči drugačije’. A već smo pisali kako su pojedini fakulteti odlučili drugačije, što im, potvrdio je u četvrtak i ministar Fuchs, omogućuje autonomija visokih učilišta.

Odluka se ne odnosi ni na učenike prilikom boravka u prostorima škola i odgojno obrazovnih ustanova. No, svi stariji od 16 moraju se testirati za ulazak u druge javne ustanove ili predočiti COVID potvrdu – piše između ostalog Srednja.hr.