15.05.2019

Đakova nema među 15 najboljih gradova po povlačenju novca kroz Program za ruralni razvoj – Među županijama Osječko-baranjska najviše povukla novca

Gradovi su u proteklih pet godina povukli više od 438 milijuna od ukupno 5,66 milijardi kuna, koliko je po tom programu isplaćeno potpora od 2014. do kraja siječnja ove godine.  Najviše su povukli Mursko Središće i Nin – piše Gradonačelnik.hr.

Kroz Program za ruralni razvoj Hrvatskoj je u razdoblju od 2014. do 2020. osigurano čak 2,3 milijarde eura, odnosno više od 17 milijardi kuna iz EU fondova za podizanje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i unaprjeđenje životnih i radnih uvjeta, odnosno gradnju infrastrukture – vrtića, vatrogasnih i društvenih domova, u ruralnim područjima.

Od tih nešto više od 17 milijardi potencijalnih kuna do kraja siječnja ove godine je, prema podacima nadležne Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), ugovoreno 10,37 milijardi kuna projekata, a isplaćeno malo više od pola ugovorenog iznosa.

Gradovi su, pokazuju podaci APPRRR-a, u proteklih pet godina povukli više od 438 milijuna od ukupno 5,66 milijardi kuna, koliko je po tom programu isplaćeno potpora od 2014. do kraja siječnja ove godine. 

ĐAKOVA NEMA MEĐU 15 NAJBOLJIH GRADOVA PO POVLAČENJU SREDSTAVA IZ PROGRAMA ZA RURALNI RAZVOJ

Na žalost od slavonskih gradova tek se spominju Orahovica i Slatina, iako je među županijama Osječko-baranjska vodeća po povlačenja sredstava iz PRR-a.

Čak 15 gradova koji su na vrhu po povlačenju sredstava iz Programa za ruralni razvoj su mali gradovi, gledano po potporama po glavi stanovnika.

Po financijskoj težini ugovorenih projekata iz PRR-a, ali i po isplatama, među županijama prednjači Osječko-baranjska županija, u kojoj je ukupno ugovoreno 1,3 milijarde kuna projekata, dok je isplaćeno gotovo 800 milijuna kuna. Gledano, međutim, po novcu koji su povukle jedinice lokalne samouprave, županije, gradovi i općine, prednjači Ličko-senjska županija, u kojoj su JLS-ovi povukli 233 milijuna kuna, odnosno čak 4.591 kunu po glavi stanovnika te, po populaciji najmanje, hrvatske županije. Riječ je najvećim dijelom o samo jednome, ali zato izuzetno važnom projektu, pojasnili su iz Ličko-senjske županije – o projektu razminiranja poljoprivrednog zemljišta. Na drugome je mjestu Sisačko-moslavačka županija, s 1.132 kune po glavi stanovnika ( ukupno su jedinice lokalne samouprave povukle 195 milijuna kuna). Na trećem je mjestu Virovitičko-podravska županija (993 kune po glavi stanovnika), na četvrtom Požeško-slavonska županija (714 kuna po glavi stanovnika), a na petom Istarska županija, s 580 kuna po glavi stanovnika – piše između ostalog Gradonačelnik.hr.

Please follow and like us:
error0

Portal Široko Polje

nezavisniportalsirokopolje@gmail.com
FB Portal Široko Polje
Videokanal Portal Široko Polje
Siroko Polje
+C