Đakovački bušari putem društvenih mreža

Objavljeno: 01. 02. 2021.


PODIJELI:

Pokladna manifestacija 27. Đakovački bušari održat će se 13. veljače 2021. Ove godine program je prilagođen epidemiološkim mjerama i sastojat će se od emisije 27. Đakovački bušari, koja će se moći pratiti na društvenim mrežama Turističke zajednice Grada Đakova, Đakovačkih bušara te Grada Đakova, zatim izložbe fotografija „Đakovački bušari“ na našem korzu, uređenja izloga te izbora za najbolju masku. Cjelokupni program predstavljen je danas na tiskovnoj konferenciji u Maloj vijećnici Grada Đakova. O programu su govorili gradonačelnik Marin Mandarić, njegov zamjenik Robert Francem, te direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek.

 

Gradonačelnik Mandarić uvodno je rekao kako će ovogodišnji Bušari biti nešto drukčiji nego oni u proteklih 26 godina, a održat će se u skladu s vremenom u kojemu se nalazimo i propisanim epidemiološkim mjerama. Konstatirao je kako, nažalost, ove godine neće biti pokladne povorke ulicama našeg grada, izrazivši nadu kako ćemo se već iduće godine vratiti „na staro“. Zamjenik gradonačelnika Robert Francem rekao je kako Grad i njegova TZ s ponosom iz godine u godinu organizira ovu manifestaciju koja je jedna od najvećih u RH. – Ne želimo ove godine propustiti priliku da održimo manifestaciju pa bar na ovaj način koji nam je dopušten. Iskoristit ćemo multimedijsku platformu kako bi Đakovačke bušare donijeli u domove naših sugrađana i svih onih koji su godinama prisutni u ovoj manifestaciji, kazao je Francem.

Spomenuto je kako će putem društvenih mreža biti prikazana emisija o tome što su Đakovački bušari. U njoj će biti obuhvaćen povijesni pregled manifestacije kao i aktivno sudjelovanje građana, manjih skupina, polaznika dječjih vrtića, KUD-ova… Također, bit će prikazan i običaj pokladnog jahanja, a u emisiji će sudjelovati i dugogodišnji suradnici i sudionici Đakovačkih bušara. U okviru emisije bit će održan i ceremonijal predaje ključeva Grada u ruke bušara.

Direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek naglasila je da su Đakovački bušari najveći karneval na istoku Hrvatske, a jedan od najvećih u RH. Podsjetila je kako su Bušari ranijih godina imali međunarodni predznak jer su sudjelovala društva i izvan RH. Prošlogodišnji Bušari, rekla je, bili su jedni od najboljih do sada. Samo je na Gastrofestu bilo oko 60 sudionika, a u pokladnoj povorci njih oko tri tisuće. Naglasila je kako će i drugi karnevali u zemlji, pa tako i onaj najpoznatiji, riječki, biti održani većinom online. Pozvala je poslovne subjekte i sugrađane da se uključe u natječaj uređenja izloga i izbora za najbolju masku, čije će pojedinosti biti objavljene na mrežnim stranicama TZ-a Grada Đakova.

Gradonačelnik Marin Mandarić rekao je kako uz organizatore, Grad Đakovo i TZ Grada Đakova veliku zahvalu duguje onima koji se ne nađu „na papiru“, a svih ovih godina sudjeluju i stvaraju Đakovačke bušare, sudionicima, a jednako tako i građanima i njihovim gostima. (Foto: Grad Đakovo)