ĐAKOVAČKI HDZ S MINISTROM TOLUŠIĆEM O PONOVNOM OTVARANJU UREDA AGENCIJE ZA PLAĆANJA U ĐAKOVU

Objavljeno: 19. 01. 2017.


PODIJELI:

Na nedavno održanom radnom sastanku ministra poljoprivrede g. Tomislava Tolušića s članovima HDZ-ova Povjerenstva za poljoprivredu predvođenih predsjednikom đakovačkog HDZ-a Marinom Mandarićem, ministru su pobliže predstavljene lokalne specifičnosti te problematika poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača na području Đakova i Đakovštine.

Između ostalog, ministar se imao priliku upoznati s dugogodišnjim problemima vezanim uz neriješeno pitanje raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem na području grada Đakova, s potraživanjima poljoprivrednih proizvođača koji su izgubili svoj novac u stečajnom postupku bivše Đakovštine d.d. te s nužnošću ponovnog otvaranja ureda Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u Đakovu.

Nakon unutarnje reorganizacije Agencije u siječnju 2013. godine ustrojen je jedan Regionalni ured za Osječko-baranjsku županiju koji je smješten u Osijeku, iako najviše OPG-a i obrta koji se bave poljoprivredom u županiji dolazi s područja Đakovštine. Marin Mandarić, predsjednik đakovačkog ogranka HDZ-a, upozorio je ministra da posljednje četiri godine preko 4000 poljoprivrednih proizvođača iz Đakovštine za svaku potvrdu, upis ili izmjenu podataka moraju ići u Agenciju u Osijek te zamolio da razmotri ponovno otvaranje ispostave Agencije u Đakovu.

“Nelogično je da država radi vlastitih ušteda stvori dodatne troškove za 4000 poljoprivrednih proizvođača iz Đakovštine koji sad za svaku sitnicu moraju putovati u Osijek. Ako uzmemo u obzir da put do Osijeka i nazad stoji minimalno 100 kuna te da svaki proizvođač u Agenciju ide barem jednom mjesečno, govorimo o milijunskim uštedama đakovačkim proizvođačima. Ministar je pokazao razumijevanje za naše poljoprivrednike i vjerujemo da ćemo skupa pronaći način da ponovno otvorimo ured u Đakovu”- komentirao je za kraj Marin Mandarić.

HDZ Đakovo