ĐAKOVAČKI UNIVERZAL U PREKOGRANIČNOJ SURADNJI S PEČUŠKIM BIOKOMOM

Objavljeno: 09. 06. 2016.


PODIJELI:

univerzalbikom1

Svim kućanstvima komposteri za biorazgradivi otpad i izgradnja kompostane

ĐAKOVO – Gradski komunalac Univerzal ulazi u projekt prekogranične suradnje s pečuškom komunalnom tvrtkom Biokom. S mađarskim će partnerom Univerzal aplicirati na povlačenje sredstava iz EU fondova za opremanje svih kućanstava komposterima za bio-otpad, kako bi se dugoročno smanjila količina miješanog komunalnog otpada i pojačala ekološka svijest.

univerzalbiokom2– Projekt vrijedan 231.000 eura pokrenuli smo u sklopu europrograma suradnje INTERREG V i komponente 3.1.1. s naglaskom na biorazgradivi otpad. Distribucijom kompostera građanima bez naknade cilj je Grada i Univerzala, sukladno Zakonu o održivome gospodarenju otpadom, potaknuti i omogućiti razdvajanje bio-otpada, njegovo organizirano prikupljanje i odvoz. Za vrijeme trajanja projekta od siječnja 2017. do svibnja 2018. provest ćemo i studiju isplativosti izgradnje kompostane, kazao je konferenciji za medije predsjednik Gradskoga vijeća Đakova Goran Soldo. Europska unije sufinancira čak 85% vrijednosti cijelog projekta, pa partnerima ostaje samo razdijeliti razliku od 35.000 eura.

univerzalbiokom3Univerzal je u svibnju već podijelio prvih 200 kompostera kućanstvima u svrhu senzibiliziranja građana za daljnje proširenje primarne selekcije odvajanjem biorazgradivoga otpada. Povratne su informacije, otkriva direktor komunalca Mile Kaselj, pozitivne i pokazuju da postoji veliki interes za kompostiranje. U sklopu projekta znakovitoga naziva “Don’t waste bio-waste (Ne bacajte bio-otpad)” Univerzal namjerava nabaviti i multifunkcionalno vozilo za prikupljanje i odvoz ovakvog otpada, educirati građane i razmijeniti iskustva s mađarskim partnerom, dodaje Kaselj.

Voditeljica projekta Irena Gluhak Forempoher rekla je da Biokom ima najveću kompostanu u ovom dijelu Europe, što nam omogućuje neposredno prikupljanje iskustava s mađarske strane koja ćemo prenijeti na đakovačka kućanstva i potrebe građana, osiguravajući im posude za bio-otpad. Komunalni projekt pomaže i jačanju međunacionalne suradnje na razini Osječko-baranjske županije i mađarskog okruga Baranja.

univerzalbiokom4– Prikupljeni bio-otpad planiramo kompostirati i vratiti prirodi na javne gradske površine. Dio će komposta za svoje potrebe moći dobiti i kućanstva, u čemu je višestruka korist, zaključio je Soldo.

Pressici u Univerzalu nazočio je i gradonačelnik Zoran Vinković, koji je najavio početak izgradnje prečistača otpadnih voda, investiciju također sufinanciranu s 85% sredstava iz europskih fondova.

– Grad Đakovo je jedan od rijetkih gradova u Slavoniji i Baranji koji nije bio uključen u stvaranje regionalne deponije u Antunovcu, jer se prije 20 godina odlučio za vlastitu deponiju u koju je uložio znatna sredstva. U tome je pomogao Fond za zaštitu okoliša pa danas imamo sve uvjete za dodatni razvoj deponije na Vitici izgradnjom ne samo kompostane, već i sortirnice, vage i ostale infrastrukture, pa nema straha od scenarija viđenih u nekim obalnim gradovima, poručio je Vinković.

 

 

.