Đakovčani od 1. siječnja po razvod braka u Osijek

Objavljeno: 05. 12. 2021.


PODIJELI:

Usvoji li Sabor Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o područjima i sjedištima sudova čiji se nacrt konačnog prijedloga našao na Vladi u četvrtak i čeka drugo saborsko čitanje, od početka 2022. Đakovčani će zbog obiteljskopravnih predmeta koje su dosad rješavali na Općinskom sudu u svome gradu morati u Osijek – piše Glas Slavonije.

 

Po razvod braka, pa i sporazumni razvod kao vrlo jednostavan, brz postupak, na Općinski će sud u Osijeku, kao i za sve druge obiteljskopravne predmete poput odlučivanja o roditeljskoj skrbi, povjeravanja djece, postupcima radi uzdržavanja djeteta, uzdržavanja bračnog druga, utvrđivanja/osporavanja očinstva i dr. Prođu li izmjene zakona, slijedi to i za sve druge općinske sudove koji ne djeluju u sjedištima županijskih sudova, pa će svi građani RH po pravdu u obiteljskopravnim sporovima na 21 općinski sud. 

– Nije mi jasno zašto je uopće predložen taj zakon, a govori se da obiteljskopravna zaštita mora biti dostupna svim građanima, ali da treba postojati specijalizacija, a mi u Općinskom sudu u Đakovu imamo specijalizirani odjel koji se bavi obiteljskopravnim predmetima gdje rade četiri suca i ispunjavaju sve uvjete i ovaj je zakon apsolutno nepotreban što se nas tiče. Stoga ne treba nešto generalno određivati; Obiteljskopravni odjel pri OS u Đakovu već je potrebno specijaliziran, a neka se za one koji nemaju potrebnu specijalizaciju odrede nadležnosti nekih drugih sudova. Uvijek sam za to da se što više toga radi na lokalnoj razini jer je to jednostavnije, učinkovitije – kaže sudac Općinskog suda u Đakovu Stanko Kuburić – piše između ostalog Glas Slavonije.