Đakovo je spremno za prvu gradonačelnicu

Objavljeno: 17. 02. 2021.


PODIJELI:

Na nedavnoj konferenciji za medije Most Đakovo je predstavio Irenu Gluhak Forempoher kao svoju kandidatkinju za gradonačelnicu Đakova te Tinu Blažević kao predstavnicu liste za Gradsko vijeće Grada Đakova.

Odlučan stav i jasni ciljevi pri predstavljanju na konferenciji za medije bili su, pokazalo se nakon razgovora, dobar odabir za sugovornicu koja ima što reći. 

 

 

PLANIRAM POBIJEDITI I IDEM U UTRKU SAMO S TIM CILJEM

Krenut ćemo izlaganjem za gradonačelnicu. Jasno ste rekli da “nećete trošiti bianco povjerenje na temelju onoga što jeste i na temelju obrazovanja, već na temelju planova koje imate“.

Da, smatram da su moje obrazovanje i radno iskustvo relevantni za gradonačelničku dužnost, ali nije dovoljno tražiti od građana povjerenje za ono što Vi predstavljate i što ste bili, već za ono što ćete napraviti.

Moja će kampanja zato biti informativna – informirat ću građane o svom 4-godišnjem planu rada.

Dosta samouvjeren nastup ste imali. Opet ću Vas citirati “Nemam vremena za aktivizam. Planiram pobijediti i idem u utrku samo s tim ciljem.”

Da, imam ozbiljne namjere. Nemam vremena ulagati svoje vrijeme da bih nekome oduzimala glasove ili da bih naredne 4 godine bila oporba.

Gradonačelnik ima velike ovlasti i o gradonačelniku ovisi hoće li se nešto realizirati ili ne. Sve ostalo je kompromis, a kompromis znači da nitko ustvari nije postigao što je namjeravao.

PAROLE I LISTE ŽELJA MOŽE SVATKO NAPISATI

Kažete svatko može napisati parole i liste želja, molite građane da vide tko ima plan i kako ga misli ostvariti. Međutim uvjerili ste se kao i mi obični građani da su stranke ovjeravale svoje mandate, garantirale dugoročne planove, ali svejedno smo tu gdje jesmo.

Ne, do sada nikada nisam vidjela program. Nikada. Program znači imati cilj koji je temeljen na potrebama i u skladu s resursima koji su vam na raspolaganju, te jasne korake kako i u kojem roku ostvariti taj cilj. Nikada do sada nisam vidjela da je netko tako obrazložio svoj program, odnosno rekao što će raditi, zašto će to raditi, s kojim novcem i da si je zadao rok za realizaciju.

Svoj program predstavljam po temama, u kratkim crtama u obliku najava na stranici Đakovo 2.0, a u podcastima stručnjaci iz tog određenog područja obrazlažu detaljnije važnost i detaljni plan realizacije. U svakoj mojoj najavi ima jasne korake kako će se određeni cilj ostvariti. To do sada nismo čuli niti od jednog kandidata niti na jednim izborima. Nadam se da ćemo uvesti dobru praksu i po tom pitanju.

ĐAKOVO JE JEDINI GRAD BEZ ZNAČAJNIJIH OLAKŠICA ZA PODUZETNIKE/INVESTITORE

Konkretno za Široko Polje, industrijska zona je u planu desetljećima, i to nam konstantno guraju kao nekakav plan.

Kada idete u Osijek vidite i sami gdje je taj plan.

Da, naglasak na mom programu je na gospodarstvu i poduzetništvu, jer samo tako možemo povećati zaposlenost, standard građana, a time i zadržati mlado stanovništvo i planirati demografsku obnovu. Poduzetnička infrastruktura je važna, a poduzetničke zone su glavni oblik takve infrastrukture. Đakovo nema poduzetničke zone, jer poduzetnička zona podrazumijeva olakšice za poduzetnike/investitore kojima se snižava cijena rada i koji će na taj način moći zaposliti ljude. Đakovo je jedini grad bez značajnijih olakšica poput ukidanja jednokratnog komunalnog doprinosa, prireza…. a dok se ne uvedu te olakšice, zone neće biti interesantne za investitore, od njih nemamo nikakvu korist.

Grad ne smije štedjeti na ulaganju, jer ulaganje nije trošenje novca.

Tako da je završetak i funkcionalnost poduzetničkih zona prioritet.

ČUDNO MI JE KAKO JE NEKOME USPJELO OD ĐAKOVA NAPRAVITI SLIJEPO CRIJEVO

Za prigradska naselja obećanja su uvijek velika, na kraju se sve svodi na asfaltiranje staza i slične radove. Na koncu kanalizacija se radi tek sada, hvalimo se sa prvim vrtićem za pojedina naselja, dok su neka naselja još uvijek na čekanju. Stječe se dojam da je Đakovo u nekakvoj kotlini, a prigradska naselja razbacana po gudurama, recimo Velebita.

Spomenula sam već da mi je čudno kako je samo nekome uspjelo od Đakova napraviti slijepo crijevo, pored takvog geostrateškog položaja koji imamo. Đakovo u cjelini je postalo slijepo crijevo, a prigradska naselja nikako nisu postala dio grada. Mislim da odgovornost za to imaju i sami stanovnici prigradskih naselja, jer još sami sebe smatraju okolicom grada, selima, a ne dijelom gradom. I tako i svoja očekivanja postavljaju vrlo nisko. Sve dok budu nasjedali na predizborne slatkiše poput nekakvih jednokratnih pomoći sportskim klubovima, postavljanjem ljuljački na neku livadu, asfaltiranje nekakve staze, i glasali za one koji obećavaju “velike stvari”, a to su ustvari mrvice, ne možemo očekivati da će prigradskim naseljima biti bolje.

Prigradska naselja treba povezati. Tada neće biti toliko bitno je li vrtić smješten u Piškorevcima ili Širokom Polju. Međutim, smatram da vrtić kapaciteta 35 djece, kao što je ovaj piškorevački, možete otvoriti vi u vlastitoj kući i ne bi trebao biti problem otvoriti takve vrtiće i u drugim prigradskim naseljima.

Uvijek sam za javno-privatno partnerstvo prije nego gradnju, jer gradnja je rupa bez dna – podrazumijeva administraciju, održavanje. Jeftinije i korisnije je sufinancirati nekakav privatni dadiljski obrt u nekom prigradskom naselju (a sigurna sam da ima mladih nezaposlenih pedagoga) ili privatni vrtić, nego graditi zgradu za 35 djece. Grad nije platio samo zgradu, režije….pedagoge, nego i ravnatelja/voditelja….pa je sufinanciranje privatnih obrta i vrtića puno efikasnije, jeftinije i održivije. I to se može napraviti vrlo brzo, već u sljedećoj godini. Svako bi prigradsko naselje tako imalo vrtić (uslugu čuvanja djece). A gradnja vrtića, većih vrtića, se može planirati paralelno. No ne treba čekati gradnju da bi djeca prigradskih naselja imala skrb, odnosno roditelji uslugu čuvanja djece.

UDRUGE TREBA FINANCIJSKI STIMULIRATI DA RADE OZBILJNE PROJEKTE

Što znači „profesionalizacija udruga“?

Udruge koje rade profesionalno, a ne samo volonterski. Udruge koje provode veće projekte koji se ne financiraju iz proračuna grada, već grad samo manjim dijelom potpomaže, rješavaju kroz svoje projekte bitne probleme u gradu (npr. skrb starijim osobama…), a u tim udrugama ujedno netko i radi.

Na taj način rješavamo i probleme u gradu i zapošljavamo ljude i rasterećujemo gradski proračun.

Imamo nekoliko primjera takvih udruga u Đakovu, jedna zapošljava oko 50 ljudi.

Zamislite kad bismo imali barem 10 takvih.

To se vrlo brzo može postići financijskom stimulacijom udruga koje rade ozbiljne projekte.

Irena Gluhak Forempoher Magistar je europskih političkih i upravnih znanosti, studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na sveučilištu Pantheon-Assas (Paris II) i College of Europe (Brugge, Belgija). Trenutno je doktorand na Europskim studijima na Doktorskoj školi Sveučilišta u Osijeku. Radi već 15 godina u Hrvatskom institutu za lokalnu samoupravu kao projektni menadžer i vlasnica je obrta Euroskop – razvoj i istraživanja, koji se bavi pripremom i upravljanjem projektima financiranih iz EU i drugih fondova, izradom stručnih studija i planiranjem.

 

ĐAKOVO IMA POTENCIJAL ZA IT INDUSTRIJU

Platforma Đakovo2.0 – bolji grad. Dojam je da dosta gurate IT inkubator, IT industriju. Ima li Đakovo takve mogućnosti?

IT inkubator je samo jedan od konkretnih načina za jačanje gospodarstva i zapošljavanje mladih. Kao što sam rekla, obrađujem temu po temu, a IT inkubator je bio prva tema.

Obrazložili smo u istoimenoj najavi i popratnom podcastu zašto IT inkubator – zato što Đakovo ima potencijal – imamo ljude koji se time bave, kojima je potrebna osnovna infrastruktura. Ta infrastruktura ne košta puno i grad ju već ima. Već sada imamo pisma namjere IT poduzeća koji su spremni otvoriti svoje podružnice u Đakovu. Zauzvrat bi educirale mlade za specifična IT znanja i zaposlili ih. To je praksa koja postoji u drugim gradovima i trebamo prestati razmišljati na način da je to samo u Đakovu nemoguće. Ako je moguće u Novskoj i imamo sve preduvjete, onda je moguće u Đakovu. I to u roku od 2 godine će svi vidjeti koristi od toga.

IT inkubator košta najmanje od svih poduzetničkih inkubatora. Moji planovi nisu megalomanski, nego po principu malih i realnih koraka, ali se prvi korak mora napraviti odmah.

PODUZETNIČKI CENTAR SE TREBA BAVITI PODUZETNIŠTVOM, A NE RADITI PROJEKTE KOJI NEMAJU VEZE S PODUZETNIŠTVOM

Poduzetnički centar kao glavna okosnica poduzetništva?

Poduzetnički centar bi to trebao biti, a da bi to bio, pred PC se trebaju postaviti jasna očekivanja. Navela sam da bi to bio 1 projekt godišnje i 1 investitor godišnje. Nitko me ne može uvjeriti da je to previše za očekivati, a također nitko ne može reći da to nije dovoljno, da se vide promjene na standardu građana.

Naš geografski položaj je interesantan investitorima, sigurno više nego što je interesantno Belišće. Zato ga treba iskoristiti tako da se olakšicama privuku investitori i to neće biti problem.

I većim angažmanom OC-a, PC-a, u tom smislu.

Da li to znači da ste nezadovoljni njegovim radom danas?

Ja osobno jesam.

Poduzetnički centar se treba baviti poduzetništvom,a ne raditi projekte koji nemaju veze s poduzetništvom i od kojih građani nemaju koristi.

MODERNIZACIJA GRADSKE UPRAVE JE NUŽNA

Modernizacija gradske uprave, novo zapošljavanje ili smanjenje broja ljudi?

Modernizacija gradske uprave je nužna. Trenutno radim konzultacije s ljudima kojima je posao HR menadžment. Ljudski resursi su ključ svakog posla. Politikom ljudskih resursa koju planiram uvesti će se isfiltrirati kvalitetan kadar, dok nemotiviranom i nekvalitetnom kadru neće biti interesantno radno mjesto u gradskoj upravi.

Također odjeli trebaju biti u skladu s prioritetima grada i planovima. Na primjer, ako grad stavlja fokus na kulturu i turizam, onda mora imati odjel za to ili barem osobu koja se time bavi. S druge strane, imamo odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam koji se bavimo projektom Zaželi, a koji je socijalni projekt. Nema veze niti sa gospodarstvom, niti s poljoprivredom, niti s kulturom. Tim projektom bi se trebao baviti odjel za društvene djelatnosti.

Ukoliko planiramo provoditi projekte, potrebno je i upravu prilagoditi novim trendovima.

SPORTSKIM UDRUGAMA I KLUBOVIMA GRAD BI TREBAO NOVAC DAVATI CILJANO

Sportske udruge i klubovi su uglavnom sa brojnim kategorijama i natjecanjima preko godine, isto tako odmah imaju i veće financijske izdatke. Kako naći balans i sve zadovoljiti?

Puno smo razrađivali tu tematiku. Novac nije sporan, no uvijek treba gledati da je taj novac pametno potrošen, odnosno uložen. Grad bi trebao novac davati ciljano. Odnosno, sportskim udrugama za sportske aktivnosti, a ne za održavanje terena… to bi trebao biti posao grada i to dvoje bi trebalo razdvojiti.

Također treba napraviti klasifikaciju na temelju sportskih rezultata i potreba, a transparentnost i namjensko financiranje je preduvjet svih, to se podrazumijeva.

MNOGIH STVARI U GRADU NE BI BILO DA MOST NIJE BIO U KOALICIJI S HDZ-om

Iako ste nestranački kandidat na listi MOST-a, očekujete li da će Vam u kampanji (bez obzira što je izbor gradonačelnika više personalizirana kampanja) biti uteg aktualna suradnja MOST-a i HDZ-a. Svjesni ste vjerujem i sami, da će neki kandidati gotovo sigurno s tim mahati kao sa crvenom krpom.

Trebamo se vratiti u 2017. i biti pošteni sami prema sebi: građani su izabrali HDZ, ne Most. Most je mogao ili podržati volju birača ili ne, pa bismo imali opet izbore…. Kroz tu je koaliciju ostvario za grad velike stvari: zbog te koalicije, na primjer, realiziran je Mostov projekt kardiologije i sl., pa ne morate ići u Osijek. Toga i mnogih drugih stvari ne bi bilo da Most nije bio u toj koaliciji. Sve može biti uteg i sve može biti prednost, zavisi tko će nešto kako protumačiti. Meni će se sigurno imputirati tuđi “grijesi”, jer nemam mrlje u profesionalnom i političkom životu.

Nadam se da će građani znati izvagati što je čija mrlja i koliko je čija mrlja teška. I koliko je uopće mrlja.

PRATITE NAS NA STRANICI ĐAKOVO 2.0

Nešto za kraj?

Ako smijem, pozvala bih vaše čitatelje, da prate stranicu Đakovo 2.0 ili barem da pogledaju najave podcasta u kojima prezentiram program / plan rada, po temama. Svakog ponedjeljka po jedna.