Đakovo: Natkrivena tržnica uz sadašnji način trženja

Objavljeno: 18. 05. 2021.


PODIJELI:

Prilikom prošlotjedne dodjele certifikata “Proizvodi hrvatskog seljaka” za 53 OPG-a što svoju domaću, lokalnu hranu prodaju na Gradskoj tržnici u Đakovu najavljen je projekt njezina natkrivanja, a čija bi realizacija trajala dvije-tri godine – piše Glas Slavonije.

 

Projekt je to koji je višekratno najavljivala još prošla gradska vlast, i to prema modelu javno-privatnog partnerstva, no pokazao se megarješenjem i preskupim za izvedbu jer je obuhvaćao velike intervencije u prostoru, a prema najnovijem bi rješenju, kaže voditeljica Univerzalove Radne jedinice Tržnica Ivanka Vargić, postojeća tržnica bila natkrivena, bez gradnje novih objekata, a čime bi bio zadržan postojeći način trženja na njoj. U ovom je trenutku na njezinu otvorenom i u zatvorenom dijelu oko 200 zakupnika. Otvoreni je dio dijelom natkriven suncobranima, a tu je i dio natkrivenih limenih štandova, no to nije trajno i kvalitetno rješenje za sve zakupnike.

– U našem rješenju natkrivanja tržnice računa se na apliciranje na fondove EU-a, pa smo u iščekivanju mjere kojoj svojim projektom i referencama možemo udovoljiti. Mi u ovaj krug, gdje se mjera 6.1.4. odnosi samo na gradove do 5000 stanovnika, ne ulazimo jer imamo znatno više stanovnika, a za svoje tržnice iskoristila su ju samo tri grada – Peternica, Glina i još jedan grad. Iz Udruge hrvatskih tržnica (UHT), čiji je član i Gradska tržnica u Đakovu, a koja okuplja 40 hrvatskih tržnica, stigle su nam najave da za sljedeću mjeru, 2023., idemo zajednički na prijave, u čemu će nam Udruga hrvatskih tržnica biti suport, administrativna podrška. Svi smo na taj poziv udruge odgovorili slanjem svojih podataka i potreba – od natkrivanja tržnica, nove infrastrukture do novog okoliša itd. Najava je da će nastupiti s našim potrebama zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, u čijem resoru i jesu mjere Programa ruralnog razvoja – kaže Vargić – piše između ostalog Glas Slavonije. (Foto: Grad Đakovo)