Đakovo se po prvi puta javlja među gradovima koji izdvajaju za poduzetnike – Petrinja i Pula rekorderi po izdvajanjima

Objavljeno: 11. 04. 2019.


PODIJELI:

Grad Petrinja u 2017. je za poduzetnike i obrtnike izdvojio preko 4,5 milijuna kuna – čak 8,58 posto proračuna, što je 249 kuna po stanovniku. Slijedi Pula s izdvojenih 8,6 milijuna kuna, odnosno 160 kuna po stanovniku, a u top 10 su još Vukovar, Buzet, Obrovac, Šibenik, Novalja, Vrbovsko, Čabar i Varaždin – piše Gradonačelnik.hr.

Višegodišnje analize podataka Ministarstva financija o izdvajanju gradova za poduzetnike i obrtnike pokazuju da za njih najviše izdvajaju mali i srednji gradovi te da su ta izdvajanja u najvećem broju gradova ispod 1 posto proračuna. U velikoj mandatnoj analizi u kojoj smo analizirali podatke od 2013.—2015. godine, pokazalo se da je za poticaje poduzetnicima tek pet gradova izdvojilo preko dva posto proračuna. Već godinu kasnije vidjele su se naznake pozitivnijeg trenda, s 10 gradova koji za podupiranje poduzetništva izdvajaju preko 2 posto proračuna, a slična je situacija bila i u 2017. godini – posljednjoj za koju postoje službeni podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna. Podaci pokazuju kako za poduzetnike i obrtnike najviše izdvajaju srednji i mali gradovi, kod kojih su, zbog nižih proračuna, vidljivije i fluktuacije izdvajanja jer već jedan projekt može značajno utjecati na konačnu ljestvicu. 

ĐAKOVO PO PRVI PUTA MEĐU GRADOVIMA KOJI IZDVAJAJU ZA PODUZETNIKE – ZA 2018. GODINU U PRORAČUNU JE BILO OSIGURANO 460 TISUĆA KUNA, DOK JE OVE GODINE PREDVIĐENO VIŠE OD MILIJUN KUNA

Podaci Ministarstva financija za 2018. godinu još uvijek se čekaju, no sudeći po pojedinačnim vijestima iz mnogih gradova koji su prošle godine po prvi put uveli ili značajno povećavali izdvajanja za svoje poduzetnike, očekujemo da će analiza proračuna svih gradova pokazati izraženiji trend ulaganja u poduzetnike. Ovdje donosim o tek nekoliko primjera pozitivnih promjena u gradovima.

Grad Bjelovar povećao je tako izdvajanja za poduzetnike s cc 700 tisuća u 2017. na preko 1,5 milijun u 2018. godini, Pleternica ih je udeseterostručila – sa 100 tisuća na milijun kuna, a za gotovo pola milijuna sredstva za poduzetnike je povećao i Grad Karlovac. Po prvi put prošle je godine potpore poduzetnicima uveo Grad Metković (360 tisuća kuna) da bi ih već ove godine povećao na pola milijuna kuna, potom Grad Orahovica (pola milijuna kuna), a potpore su prošle godine prvi put od Grada dobili i poduzetnici u Vrbovcu (600 tisuća kuna) te  Đakovu koji je za 2018. u proračunu za njih osigurao 460 tisuća, a u ovoj godini više od milijun kuna – piše između ostalog Gradonačelnik.hr.