Đakovo se vraća staroj brojci od 1100 obrta

Objavljeno: 12. 10. 2020.


PODIJELI:

Đakovačko obrtništvo u koronagodini prešlo je psihološku granicu od 1000 obrta; približava se predrecesijskoj brojci od njih 1100 – piše Glas Slavonije.

 

NAJVEĆI RAST BILJEŽI GRADITELJSTVO

Bio je to najveći broj obrta pri Udruženju obrtnika Đakovo koji je u godini recesije 2008. pao na 800. Tajnik udruženja Marko Milković kaže da je sa 7. listopada ukupno 1011 obrta, a krajem 2019. bilo ih je 979.

– Najveći rast bilježi graditeljstvo gdje je 28 obrta više nego lani, a rast bilježi i većina drugih. Proizvodnja ima četiri obrta više, intelektualne usluge osam, prijevoz jedan više i trgovina tri više nego lani. Poljoprivreda je ostala na 152, dok su ugostiteljstvo i usluge u padu, za četiri i osam obrta – dodaje. Razloge rasta usprkos koroni vidi u državnim mjerama i mjerama zapošljavanja poput samozapošljavanja te rastu građevine.

OSIM UGOSTITELJSTVA SVI DRUGI JAKO DOBRO STOJE – VLADINE MJERE PUNO SU POMOGLE

Potvrđuje to i đakovački ekonomist Zdravko Grubeša, vlasnik tvrtke Knjigovodstvo Grubeša, čije ocjene o stanju lokalnog gospodarstva u koronagodini potvrđuju statistiku đakovačkog obrtništva i njegova rasta.

– Ljudi masovno koriste mjeru samozapošljavanja koju sada prati do 75, a za neke i 100 tisuća kuna. Građevina je u ekspanziji. Nije ju “kvačio” lockdown, majstora nema, potražnja za stanovima opet je porasla, a cijene usluga izvođača znatno su rasle – kaže.

– Mogu govoriti na uzorku koji ja obrađujem, a to je 270 subjekata. Izvjesno je da, osim ugostiteljstva i drugih djelatnosti koje su izravno pogođene koronom, koje su odlukom Stožera bile obustavile rad, svi drugi stoje jako dobro – ocjenjuje Grubeša. Dodaje, i Vladine mjere puno su pomogle, no to nije preduvjet nego oživljavanje građevine.

– Poljoprivreda nije imala veze s koronom; godina je dobra, a EU mjere se isplaćuju – kaže ovaj ekonomist. Ocjenjuje, probleme imaju ugostitelji, cijeli taj sektor i turističke agencije – piše između ostalog Glas Slavonije. (Foto: Grad Đakovo)