Decentralizacija – Više od 200 novih postupaka i procesa obavljati će se u regionalnim samoupravama

Objavljeno: 20. 03. 2019.


PODIJELI:

Saborski odbor za lokalnu i područnu samoupravu sastao se u srijedu 20. ožujka i proveo raspravu o decentralizaciji državne uprave.

Uvodno izlaganje o ovoj temi održala je državna tajnica ministarstva uprave Josipa Rimac. Raspravom su članovi Odbora upoznati s procesom decentralizacije Ureda državne uprave, odnosno prijenosom ovlasti istih u nadležnosti županija. Istaknuto je kako je fiskalna i funkcionalna decentralizacija iznimno bitna te zaključeno kako se sustav samostalnih ureda državne uprave ipak pokazao nedovoljno efikasnim.

Naveden je i primjer Grada Zagreba koji u svojoj osnovi ima i nadležnosti grada, županije i državne uprave te u kojem ovaj sustav dobro funkcionira. Novim prijenosom poslova više od 200 novih postupaka i procesa obavljati će se u regionalnim samoupravama. Tako će se omogućiti da usluge dolaze na razinu koja je najbliža građanima.

Do lipnja će se pripremiti sve zakonske promjene koje slijede ovu reformsku politiku te se očekuje da će potpuni prijenos zaživjeti početkom 2020. godine. U ime Hrvatske zajednice županija u raspravi je sudjelovala Marina Horvat, pročelnica Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Koprivničko-križevačke županije i voditeljica Radne skupine za pravna pitanja Hrvatske zajednice županija. Uz predstavnike ministarstva i članove Odbora sjednici su bili nazočni i predsjednik Udruge gradova Željko Turk i predsjednik Hrvatske zajednice općina Martin Baričević – stoji u obavijesti Hrvatske zajednice županija. (Foto: Hrvatska zajednica županija)