05.03.2019

Demografske mjere – Općine Vuka i Satnica Đak. 3 000 kn, Drenje 2 500 kn, Punitovci, Strizivojna, Gorjani i Viškovci po 2 000 kn za svako rođeno dijete – Belišće i Valpovo u OBŽ daleko najviše izdvajaju za demografske mjere

U cilju informiranja građana o demografskim mjerama koje provode općine, gradovi i županije Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je u suradnji s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave prikupilo i objedinilo navedene podatke.

PREDNJAČE OPĆINE VUKA, SATNICA ĐAKOVAČKA, GORJANI I DRENJE DOK OPĆINA SEMELJCI NE ISPLAĆUJE SREDSTVA ZA ROĐENJE DJETETA

Evo koliko izdvajaju OPĆINE iz okruženja za svako rođeno dijete. Osim toga postoji još niz mjera i aktivnosti koje općine sufinanciraju kako bi pomogle obiteljima (DEMOGRAFSKE MJERE I AKTIVNOSTI OPĆINA).

OPĆINE:

 • SATNICA ĐAKOVAČKA3 000 kn po djetetu (podatak za 2018.)
 • VUKA3 000 kn po djetetu
 • DRENJE2 500 kn po djetetu
 • GORJANI2 000 kn za prvo i drugo dijete, 5 000 kn za svako sljedeće dijete
 • PUNITOVCI2000 kn po djetetu (podatak za 2018.)
 • VIŠKOVCI2 000 kn (podatak za 2018.)
 • STRIZIVOJNA2 000 kn po djetetu
 • TRNAVA1 000 kn po djetetu
 • SEMELJCIne isplaćuje sredstva za rođenje djeteta

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je od jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave tijekom ožujka i travnja 2018. godine po prvi puta prikupilo podatke o demografskim mjerama koje provode te aktivnostima usmjerenim na podršku obiteljima, posebice obiteljima s troje i više djece. Istraživanje je provedeno u svrhu stjecanja uvida u različite mjere i aktivnosti koje se provode na lokalnoj i županijskoj razini, kako bi se omogućila razmjena informacija te efikasno koordiniranje demografskih mjera koje se provode i koje se planiraju na razini države. Podaci su tijekom siječnja i veljače 2019. godine ažurirani.

BELIŠĆE I VALPOVO DALEKO NAJVIŠE IZDVAJAJU SREDSTAVA ZA DEMOGRAFSKE MJERE U OSJEČKO – BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Naravno da i gradovi, kao i općine, imaju niz mjera i aktivnosti koje sufinanciraju kako bi pomogli obiteljima (DEMOGRAFSKE MJERE I AKTIVNOSTI GRADOVA).

Kao i za općine izdvajamo visinu sredstava za svako rođeno dijete među GRADOVIMA Osječko – baranjske županije:

 • BELIŠĆE5 000 kn po djetetu
 • VALPOVO3 000 kn za prvo dijete, 5 000 kn za drugo dijete, 7 000 kn za treće i svako sljedeće dijete
 • NAŠICE2 500 kn po djetetu
 • BELI MANASTIR2 000 kn po djetetu (podatak za 2018.)
 • OSIJEK2 000 kn po djetetu
 • ĐAKOVO1 500 kn za prvo dijete, 2 000 kn za svako sljedeće dijete (podatak za 2018.)
 • DONJI MIHOLJAC1 000 kn po djetetu

Financijski poticaji koji se osiguravaju za obitelji svakako su jedan od čimbenika koji će potaknuti obitelji u donošenju odluke o broju djece, ali pored financijskih sredstava bitan čimbenik je i osiguravanje potpore roditeljima u stvaranju potrebne ravnoteže između obiteljskog i poslovnog života. Tu pripada i skrb o djeci predškolskog uzrasta u obliku osiguravanja smještaja u dječjim vrtićima. Financiranje sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja je gotovo isključivo u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, a u tablicama je moguće vidjeti koje jedinice omogućavaju roditeljima besplatan smještaj djece u jaslicama i vrtićima, odnosno koje subvencije daju obiteljima s više djece. Što se tiče osnovnoškolskog obrazovanja neke se jedinice mogu pohvaliti besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola, neke besplatnom školskom prehranom učenika u osnovnim školama ili besplatnim prijevozom učenika osnovne škole, a neke omogućavanjem besplatnog prijevoza učenicima srednjih škola.
 
Što se tiče naknade koja se isplaćuje roditeljima za rođenje djeteta, prema podacima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dostavljenim Ministarstvu do 28. veljače 2019. godine – stoji između ostalog u obavijesti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Please follow and like us:
error0

Portal Široko Polje

nezavisniportalsirokopolje@gmail.com
FB Portal Široko Polje
Videokanal Portal Široko Polje
Siroko Polje
+C