Direktor Univerzala: Opterećen aferama, g. Soldo lažima i insinuacijama pokušava spasiti obraz

Objavljeno: 28. 01. 2021.


PODIJELI:

Nakon što se gradski vijećnik Goran Soldo oglasio danas priopćenjem za javnost u kojemu aktualnog Univerzalova direktora Stjepana Ripića proziva za navodnu milijunsku štetu učinjenu trgovačkom društvu kojim upravlja, reagirao je i direktor Ripić. U medijskom priopćenju konstatira kako je Soldo vrlo vjerojatno izazvan osobnim prepoznavanjem u tekstu priopćenja za javnost od 27. siječnja, kojim je gradski komunalac izvijestio o podizanju optužnice protiv triju osoba što su kao Univerzalovi zaposlenici, kako ih tereti Državno odvjetništvo, tijekom 2016. i prve polovice 2017. god. počinili više kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i prikrivanja dokaza. Ripić posebno argumentira pravne postupke protiv Solde. (Foto: Univerzal)

Novo priopćenje za javnost o aktualnome objavljujemo u cijelosti.

 

Reakcija gradskog vijećnika Gorana Solde vrlo je vjerojatno izazvana njegovim osobnim prepoznavanjem u tekstu priopćenja za javnost od 27. siječnja, kojim je Univerzal d.o.o. izvijestio o podizanju optužnice protiv triju osoba koje su kao zaposlenici trgovačkog društva, kako ih tereti Državno odvjetništvo, tijekom 2016. i prve polovice 2017. god. počinili više kaznenih djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i prikrivanja dokaza.
Ovom je očito izazvanom reakcijom g. Soldo iznio niz laži i insinuacija, a među njima optužbu za nanesenu štetu Univerzalu od milijun kuna za troškove pravnih postupaka, koji za cilj imaju raskrinkati kriminalne radnje bivše Uprave. Niz je dokaza o nezakonitim radnjama bivšeg savjetnika i direktora, na temelju kojih su pokrenute policijske istrage, a korist stečena slučajevima „gorivo“ i „filteri“, koji će dobiti sudski epilog, vrh je ledene sante.
Činjenica je kako je Univerzal presudom Županijskoga suda u Rijeci dobio radni spor s Goranom Soldom, nakon što mu je u studenom 2017., zbog trajnog gubitka povjerenja u radnika, otkazan ugovor o radu. Kao bivši se zaposlenik Soldo tada obraća Vrhovnom sudu koji je ga je revizijom presude Županijskog suda vratio na posao, a Univerzalu naložio isplatu radniku svih zaostalih plaća. Tu je obvezu Univerzal ispunio, uz napomenu da je obveza za plaće, na koje je g. Soldo ostvario pravo, bila daleko manja od milijun kuna.
Vrhovni sud, međutim, nije propitkivao meritorni zaključak riječkoga Suda o opravdanosti otkaza, već samo formalnu osnovanost otkaza zbog zakonom propisanog roka za donošenje Odluke o izvanrednom otkazu. Vrhovni je sud objasnio kako je izvanredni otkaz g. Soldi mogao dati jedino tadašnji direktor društva Mile Kaselj, što nikako nije bilo za očekivati, budući da je i on sâm sudjelovao u nezakonitim radnjama na štetu trgovačkog društva, zajedno s Goranom Soldom.
Poslije svega, dojam je da g. Soldo, opterećen aferama koje ga sustižu, pokušava spasiti obraz i ne birajući sredstva zadire u ono na što svaka osoba ima temeljno ustavno pravo pa tako i direktor javnog trgovačkog društva, a to je privatnost i obitelj, ponavljajući laži o zapošljavanju moje supruge i podastirući medijima s kojima je g. Soldo duboko privatno i interesno povezan fotografije moje obiteljske kuće ispred koje je skromni službeni automobil. Na posljetku, zar od onoga što je rečeno nije važniji legitimitet onoga koji govori?