Država je ciljano blokirala davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup – Čelne ljude Komore su kupili

Objavljeno: 19. 05. 2020.


PODIJELI:

Iz Udruge Hrvatski krški pašnjaci za Portal Široko Polje prokomentirali su trenutnu, ali i dosadašnju poljoprivrednu politiku.

 

ZEMLJU DOBIVAJU PODOBNI

Zemlju dobivaju podobni, grupa velikih i podobnih obrađuje velike površine i dobiva ogromne potpore, 0,5 % poljoprivrednika dobije 1/3 ukupnih potpora(više od milijarde). Ova sada izmjena Zakona po žurnom postupku ide upravo zbog toga da oni koji obrađuju zemlju i imaju ugovore, i zadrže je i dalje. To je čisto pogodovanje jer su ti zemljoposjednici donatori stranke. Drugi problem dodjele poljoprivrednog zemljišta je taj što smo limitirani sa površinama. Mi smo EK prijavili samo 900 000 ha poljoprivrednog zemljišta od ukupno 3 milijuna. Zbog toga nam država ne daje u zakup zemljište, jer svatko tko dobije zemljište u najam on će ga prijaviti u Arkod i tražiti potporu. Te nove površine nisu dogovorene sa EU, a Hrvatska ih ne može/ne želi plaćati. Mi smo taoci slabo ispregovaranih površina i moramo tražiti od EU plaćanje za dodatne površine, po uzoru na devet zemalja članica koje su to tražile od EK i dobile. Mi smo to službeno tražili od Vlade i ministarstva, ali bojimo se da oni ne žele u novom referentnom razdoblju tražiti povećanje površina za plaćanje. Umjesto toga lakše im je ovako svađati ljude tko će dobiti zemlju, a tko ne.

ČELNE LJUDE KOMORE SU KUPILI I ONI SIJU RAZDOR I NEJEDINSTVO

Čelne ljude Komore su kupili i oni siju razdor i nejedinstvo kako bi i dalje zadržali svoje privilegije. Poljoprivrednici se moraju ujediniti i tražiti od države da zapušteno zemljište stavi u funkciju i prijavi ga EK za plaćanje. Time bi se povećala proizvodnja. Žalosno je da RH dobije od ukupnog EU proračuna za potpore u poljoprivredi samo 0,8% sredstava. Dakle niti 1%, uvozni lobiji su prejaki i nije im interes da mi povećamo proizvodnju nego nam uvoze i prodaju hranu sumnjive kvalitete. To vam je glavni problem, a teško da će netko javno to reći, jer se time razotkriva loša državna politika.

HRVATSKA TREBA TRAŽITI U IDUĆEM REFERENTNOM RAZDOBLJU POVEĆANJE POLJOPRIVREDNIH POVRŠINA ZA PLAĆANJE

Dakle, Hrvatska može u idućem referentnom razdoblju tražiti povećanje poljoprivrednih površina za plaćanje po temeljnoj uredbi EU 1307/2013, po uzoru na devet zemalja članica koje su tražile povećanje površina za plaćanje od EK i dobile su ga. Te zemlje su Grčka, Cipar, Italija, Španjolska, Portugal, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i Švedska. Ako ostanemo i u idućem referentnom razdoblju sa istim površinama prijavljenih za plaćanje onda je poljoprivreda osuđena na stagnaciju i propast, a naročito krška područja koja zauzimaju skoro pola teritorija RH i imaju oko 2 milijuna ha poljoprivrednih površina, a prijavljenih u ARKOD sustav samo 72 400 ha. Ne napravi li Hrvatska preokret u razvoju poljoprivrede i poljoprivredne proizvodnje, onda će i u idućem referentnom razdoblju ostaviti krška područja bez ikakva prosperiteta i budućnosti. Trend iseljavanja će se nastaviti, kako iz Slavonije tako i iz ostalih krajeva Lijepe naše.

ZBOG DOGOVORENIH POLJOPRIVREDNIH POVRŠINA ZA PLAĆANJE SA EK, NAŠA DRŽAVA JE CILJANO BLOKIRALA DAVANJE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U ZAKUP

Zbog limitiranih dogovorenih poljoprivrednih površina za plaćanje sa EK, naša država je ciljano blokirala davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup. Na koji način? Državno poljoprivredno zemljište je prebacila lokalnim samoupravama da gospodare njime, a tim istim samoupravama Ministarstvo poljoprivrede je uskratilo davanje suglasnosti za davanje u zakup istog. Privatno zemljište se ne može upisati u Arkod bez vlasništva 1/1.To nije u skladu sa zakonom ni sa direktivama EU. Državno šumsko zemljište je pod gospodarenjem HŠ koje su 90% pašnjačkih površina proglasile šumsko-gospodarskom osnovom u kojoj nije dozvoljeno pašarenje. Imamo i zemljište u gospodarenju Hrvatskih voda koje je također zabranjeno davati u zakup. Dakle blokirali su dodjelu i upis novih površina u Arkod totalno. Umjesto te loše politike, Hrvatska je trebala tražiti povećanje plaćanja za dodatne površine i povećati poljoprivredu i poljoprivrednu proizvodnju. Poljoprivrednici ne smiju biti razjedinjeni, jer se oni boje ujedinjenog seljaka, pa zbog toga imaju svoje pijune poput Brlošića, Vrakića i njemu sličnih da rade podjele i nejedinstvo – kažu iz Udruge Hrvatski krški pašnjaci.