Edukacija o sigurnom korištenju električnih romobila u Osijeku

Objavljeno: 19. 08. 2021.


PODIJELI:

Grad Osijek, Bolt i Moto Gymkhano najavljuju Safety Days, edukaciju kojoj je cilj ukazati na pravilno korištenje i parkiranje romobila te poštivanje prometnih propisa i prava drugih sudionika u prometu. Osmišljen kao poligon sigurne vožnje, Safety Days će se održati na Trgu slobode, u subotu, 21. kolovoza, s početkom u 10 sati.

 

U četiri mjeseca korištenja Bolt električnih romobila, Osječani su prešli više od 200.000 kilometara, a organizacijom Safety Days događanja Grad Osijek i europska superplatforma Bolt, u suradnji s Moto Gymkhanom, žele dodatno podići svijest o njihovoj pravilnoj upotrebi te koristima održivog prijevoza. Za vrijeme događanja građani će biti u prilici isprobati romobile, uvjeriti se u prednosti ove vrste gradskog prijevoza prilikom prelaska kraćih udaljenosti te osvojiti vožnje romobilima ukupne vrijednosti 50 kuna.

Osijekom trenutno prometuje 200 Bolt električnih romobila koji se nalaze na čak 18 frekventnih lokacija u gradu, a lokacije na kojima su ih građani najčešće preuzimali su centar grada, Donji Grad te lokacija u blizini Tvrđe. Od travnja 2021., kad je pilot projekt najma električnih romobila predstavljen u gradu na Dravi, romobili su se punili više od 7200 puta i prelazili su prosječno 10 km pri brzini od 11,6 km/h.

Korištenje Bolt romobila izrazito je jednostavno. Savjetuje se prilikom vožnje koristiti kacigu i udobnu obuću na ravnom potplatu, vožnja samo na dopuštenim mjestima te vožnja ravno uz izbjegavanje oštrih zavoja. Također, preporučuje se da se romobili ne koriste za vrijeme kiše ili jakog vjetra.

Uz Osijek, najam električnih Bolt romobila trenutačno je dostupan u Rijeci i Varaždinu te više od 130 europskih gradova u 20 zemalja. Otključavanje romobila u sva tri hrvatska grada trenutno je besplatno, a za vrijeme trajanja Safety Daysa jedna minuta vožnje iznosit će svega 50 lipa. Osim na pravilno korištenje romobila i poštivanje prometnih propisa, u okviru Safety Daysa ukazat će se i na neke od najčešćih pogrešaka korisnika električnih romobila kao što su blokiranje prolaza ili izlaza za nuždu te ostavljanje romobila na privatnom posjedu ili autobusnom stajalištu.

Osječki Safety Days omogućit će posjetiteljima da se iz prve ruke uvjere u brojne pogodnosti ovakve vrste održivog prijevoza te doznaju više o tome kako korištenjem romobila smanjiti gradske gužve i čuvati okoliš, a istovremeno sigurnom vožnjom brinuti i o drugim sudionicima prometa.