Etnografski muzej pripremio virtualnu izložbu o Milku Cepeliću

Objavljeno: 29. 04. 2021.


PODIJELI:

Izložba “Milko Cepelić – iz ljubavi prema hrvatskom narodu našemu“ postavljena je u svom virtualnom obliku na stranicama zagrebačkog Etnografskog muzeja.

Prigodna izložba povodom 100. obljetnice smrti svećenika, kulturnog i političkog djelatnika, povjesničara i etnografa Milka Cepelića (1853.-1920.) nadovezuje se na obilježavanje 100. godišnjice osnutka Etnografskoga muzeja i rasvjetljava početke njegova djelovanja.

Izložbom se javnosti predstavljaju odabrani primjerci uporabnoga tekstila, odjevno ruho, nakit i ukrašena tikvica iz darovane cjeline od ukupno 302 predmeta koja su u muzejski fundus ušla 1920. godine te dokumenti iz privatnog vlasništva Cepelićeve pranećakinje Đurđice Gross-Ašperger – stoji između ostalog u najavi Etnografskog muzeja Zagreb.

Da se podsjetimo tko je bio Milko Cepelić:

“Milko (Mihovil) Cepelić rodio se u Vuki kraj Đakova 21. rujna 1853. u obrtničkoj obitelji slovačkoga podrijetla (Cepely). Studij filozofije i teologije završio je u Đakovu. Uz biskupa Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu je proveo i veći dio svećeničkog života obnašajući različite biskupijske službe pri katedrali i na župi. Sveta Stolica dodijelila mu je počasne titule papinskog komornika i apostolskog protonotara. Umro je u Đakovu 26. ožujka 1920.” (Izvor: Etnografski muzej Zagreb)