EUROPSKA KOMISIJA: PRAVILNICI ZA POTPORE RAĐENI PO MJERAMA ODABRANIH

Objavljeno: 17. 05. 2016.


PODIJELI:

novac

Europska komisija upozorila na nezakonitosti u dodjeli ruralnih potpora, prijete sankcije – piše Poslovni dnevnik.

Ustrajemo li na spornom pravilniku, potpore bi mogle ići iz državnog proračuna. Poništi li se natječaj, potpore padaju sa 90 na 50 posto ulaganja.

Prema ocjeni Miroslava Kovača, tajnika Udruge Život, europski dokument razgolitio je do korijena bahatost birokracije. Iako tvrtke dobitnice potpora, na što upozorava i EK, nisu evidentirane u Upisniku poljoprivrede, niti su registrirane kao proizvođačke organizacije, mimo svih kriterija dobile su maksimalne iznose, pet milijuna eura po projektu.

“U Ministarstvu i Agenciji od nas traže da zbog potpora cinkamo susjede. Hoće li netko odgovarati za Mjeru 4 jer je riječ o pogodovanju i zloporabi položaja na štetu poreznih obveznika”, pita se Kovač. Gotovo iste primjedbe Borchmann iznosi i za projekte iz IPARD-a, za koje su, za razliku od Mjere 4, potpore većinom već isplaćene. Novac je podijeljen, a projekti nisu dali nova radna mjesta, jedna je od zamjerki uz najavu kako će kazna iznositi pet posto ukupnih potpora, pa će i taj ceh platiti porezni obveznici – prenosi između ostalog Poslovni dnevnik.

.