FORUM ŽENA SDP-a ĐAKOVO POVODOM MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV SIROMAŠTVA POZIVA GRADSKU KOALICIJU DA PONUDI KONKRETNE MJERE KOJIMA BI SE OSIGURALI MINIMALNI ŽIVOTNI STANDARDI NAJUGROŽENIJEG DIJELA STANOVNIŠTVA TE ZAUSTAVILO ISELJAVANJE MLADIH

Objavljeno: 17. 10. 2016.


PODIJELI:

forumzenadakovo

Danas se, odlukom Ujedinjenih naroda, obilježava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Siromaštvo je globalni problem današnjice, a Hrvatska nažalost nije izuzetak. Rast siromaštva u Hrvatskoj dodatno je potaknut raznim ekonomskim kretanjima i nestabilnostima. Zabrinjavajuća je činjenica da više od 50 posto umirovljenika prima mirovinu manju od prosječne, a broj djece u Hrvatskoj, koja ovise o socijalnoj pomoći, konstantno raste.

U kategoriji siromašnih sve više je i rado aktivnog stanovništva zbog gubitka posla i/ili ne primanja plaće, ali i mladih koji su najbrojnija skupina u strukturi nezaposlenog stanovništva.

U ožujku 2014. godine donesena je Strategija borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti u Republici Hrvatskoj, a u prosincu 2014. i Program provedbe Strategije. U sklopu Programa definirane su mjere i aktivnosti usmjerene na borbu protiv siromaštva, kao i nositelji ključnih strateških područja.

Aktualna vlada, koja ističe kako joj je borba protiv siromaštva prioritet, ukidanjem mjera za mlade i  namjerom privatizacije zdravstva pokazala je očitu nebrigu i nezainteresiranost.

Gradska vlast zato je dužna ponuditi konkretne mjere kojima bi se osigurali minimalni životni standardi najugroženijeg dijela stanovništva te spriječila nova pojava siromaštva i socijalne isključenosti, ali i zaustavilo iseljavanje iz našeg Grada. Rješenje nije ponuditi tek jednokratnu pomoć najpotrebitijima u predizborne svrhe kako smo to imali prilike gledati ranijih godina.

Zajednički cilj, i desne koalicije na vlasti i svih drugih stranaka u Gradu, trebao bi biti dugoročno unaprjeđenje kvalitete života najranjivijih skupina u našem okruženju.

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Đakovo

 

 

.