GENERAL VLADO BAGARIĆ: PILOTI IZ HRZ I PZO ODLAZE JER NE VIDE NIKAKVU PERSPEKTIVU ZRAČNIH SNAGA

Objavljeno: 12. 07. 2016.


PODIJELI:

vladobagaric

U razgovoru za Maxportal general Vlado Bagarić (naš Širokopoljčanin)  tvrdi da zbog afere s MIG-ovima trebaju odgovarati bivši predsjednik, ministar obrane, načelnik Glavnog stožera i šef HRZ-a.

Što mislite o prijedlozima da, izrazimo se slobodno, tuđi avioni čuvaju hrvatsko nebo odnosno da zajednički čuvamo hrvatsko nebo, s nekom susjednom državom?

“Inače, ovakvi primjeri nisu poznati u svijetu osim da to u cijelosti radi netko drugi umjesto vas, ali ponovno napominjem, samo zadaću Air Policinga.

Dakle, u slučaju bilo kakve druge ugroze ova sposobnost ostaje nacionalna koju RH u takvoj inačici ne bi imala, ostala bi nezaštićena, što i je mogući krajnji cilj zagovornika takve ideje jer ona postoji još od 2000. godine i nikada nije nestala. Jedni to rade iz neznanja a drugi s jasnim ciljem. Neovisno o namjeri rezultat je uvijek isti, gubitak sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora RH i dijela suvereniteta. Svi donositelji odluka deklarativno tvrde da ćemo zadržati ovu sposobnost. No zbilja je potpuno drukčija, iz godine u godinu ova sposobnost se sama od sebe gasi” – kaže za Maxportal general Vlado Bagarić.

“I opet bih se vratio na početak našeg razgovora i sada možda jasnije odgovorio na vaše pitanje zašto odlaze piloti iz HRZ i PZO, odnosno odgovor je sam po sebi jasan: ne vide nikakvu perspektivu zračnih snaga. Istovremeno ovo znači i gubitak sposobnosti zaštite zračnog prostora RH što se nikako ne smije dogoditi jer obrana nema cijenu i nikada se ne smije dovesti u pitanje. Hrvatski narod nikome za to nije dao mandat” – vrlo jasno je između ostalog rekao širokopoljački general.

Opširniji intervju pročitajte na Maxportalu.

Foto: Hrvatski vojnik

.