Glavni politički akteri pred lokalne izbore ne očekuju ni malo fer kampanju

Objavljeno: 20. 03. 2017.


PODIJELI:

U emisiji “Zoon politikon” Radio Đakova (petak 17.3.) tema emisije su bile političke stranke i politički akteri u Đakovu.

Gosti emisije su bili Sanja Bježančević – GO SDP-a Đakovo, Ivica Mandić – predsjednik đakovačkog HNS-a, Mile Kaselj – predsjednik đakovačkog HSS-a, Josip Tomičić GO HDZ-a Đakovo i gradonačelnik Zoran Vinković. 

Osim što prevladava mišljenje kako će kampanja biti vrlo prljava, čuli smo i koja su očekivanja glavnih aktera đakovačkog političkog života kada je u pitanju kampanja i konačan rezultat lokalnih izbora.

 

Mandić: HNS ĆE ZADRŽATI RAZINU OD PRIJE ILI ČAK I NEŠTO VIŠE

Ivica Mandić (HNS): Iskustvom koje imam ne predviđam baš dobru situaciju. Smatram da će se odnosi između aktera u političkom životu i dalje usložnjavati, jer mi ovdje nikad ne razgovaramo o suštini problema, govorimo o diskreditaciji osobnoj. Što nije dobro. Što se tiče HNS-a, HNS je konstanta u Gradu Đakovu i na ovim izborima koji su bili parlamentarni, i redovni i izvanredni, pokazali smo stabilan rezultat. Za razliku od drugih političkih stranaka koje imaju strašnu ekspanziju, na izborima po preferencijalnim glasovima baš nije vidljivo da to korespondira jedno s drugim. Vidjet ćemo na lokalnim izborima, ja očekujem da ćemo mi biti sigurno značajna stranka. Zadržat ćemo razinu od prije ili čak i nešto više.

 

Tomičić: MARIN MANDARIČIĆ POSTATI ĆE NOVI GRADONAČELNIK

Josip Tomičić (HDZ): Ja sam uvjeren da će Marin Mandarić postati novi gradonačelnik. U prvom krugu očekujemo uvjerljivu pobjedu, a u drugom krugu ako do njega dođe, očekujemo da će mnoge stranke koje su i ovdje u studiju, upeti se da Marin Mandarić ne postane novi gradonačelnik, da ne dođe do promjena u Gradu. Očekujem da ćemo pobijediti, jedino što me brine je koliko ćemo zateći novaca na računu Grada. Kada je gradonačelnik Vinković 2001. godine postao gradonačelnik zatekao je oko 2 kune na računu, sada me zanima koliko ćemo mi zateći na računu, plus kredit od 18 mil. kuna.

 

Kaselj: HSS IDE NA POVEĆANJE VIJEĆNIKA

Mile Kaselj (HSS): HSS trenutačno broji 4 vijećnika, sigurno zadržavamo sadašnji nivo i idemo na povećanje broja vijećnika, jer mi smo dokazali kroz ove dvije godine da se grad voli projektima i sa radom, a ne sa virtualnim nekim svjetovima.

 

 

 

 

Vinković: OSTAJEM ZAHVALJUJUĆI VOLJI GRAĐANA

Zoran Vinković, gradonačelnik: Sasvim sigurno ostajem, ali ne zato što je to moja želja, nego zato što je to želja većine građana, a i građanki ovoga Grada. Moj program je proračun. Što se tiče novaca, ima sada Tomičiću, negdje oko 15 mil. kuna i svi računi su plaćeni. Tako da ne morate brinuti o novcima, ja sigurno neću ostaviti 40 mil. kuna duga, i onda će to netko platiti. Dakle, to nije moja namjera. S druge strane, potpisivanje ovih ugovora za sport, pa staviti naslov kako gradonačelnikovom prijatelju ide 1,8 mil. kuna, to je doista jedna degradacija čovjeka kao osobe. Napadajte mene, nemojte druge ljude. Ja ostajem prije svega zahvaljujući volji građana, a ne zahvaljujući SDP-u ili HDZ-u.

 

 

Bježančević: MOJA ŽELJA JE DA OVO KONAČNO BUDE GRAD ZA DOBROBIT SVIH GRAĐANA, NE SAMO IZABRANIH

Sanja Bježančević (SDP): Osobno vjerujem da je uistinu krajnje vrijeme za promjene i da je vrijeme da biramo ljude koji žele i mogu raditi, koji imaju nekakva znanja koja mogu staviti na raspolaganje i korist ovoga grada. I zapravo ono što je moja osobna želja, da ovo konačno bude grad za dobrobit svih građana, ne samo izabranih. Od kampanje očekujem da će biti vrlo neprimjerena i prljava. U konačnici oni koji se boje istine, najviše o istini pričaju, pa su se tako i danas razotkrili.