Gospodarstvenicima i poljoprivrednicima 2,6 mil kn, kao i niz mjera pomoći građanima

Objavljeno: 08. 05. 2020.


PODIJELI:

Đakovo danas, 8. svibnja, ima Dan grada, tim povodom gradonačelnik Marin Mandarić dao je intervju za Glas Slavonije.

Izdvajamo ponešto iz razgovora:

Grad je odreagirao s osam mjera, “teških” oko tri milijuna kuna.

Kada se podvuče crta, naši gospodarstvenici i poljoprivrednici ove će godine dobiti 2,6 milijuna kuna gradskih potpora.

Aglomeracijom II planira se obuhvatiti izgradnja kanalizacije u Novim Perkovcima i Đurđancima, dok bi projektom Aglomeracije u Punitovcima bilo obuhvaćeno i naše prigradsko naselje Široko Polje.

Kada govorimo o Gradu Đakovu u kontekstu pandemije koronavirusa, možemo biti ponosni na to kako smo se kao odgovorni građani nosili s cijelom situacijom. Svima koji su sudjelovali na organizaciji i provođenju protuepidemijskih mjera zahvaljujem i ponosan sam što smo zasad očuvali Grad Đakovo, kako volim reći, kao korona-free zonu. Međutim, iako smo vrlo uspješni u sprječavanju širenja zaraze na našem području, ekonomski, društveni i psihološki utjecaj cjelokupne situacije na naše građane i gospodarstvo nismo mogli izbjeći. Stoga smo na sjednici Gradskog vijeća 31. ožujka donijeli niz mjera u svrhu pomoći gospodarstvu i građanima Grada Đakova uslijed epidemije koronavirusa – COVID-19 – kaže Mandarić.

DODATNE MJERE
To je oslobađanje svih poduzetnika i obrtnika od plaćanja komunalne naknade dok traju posebne okolnosti, oslobađanje od plaćanja zakupa gradskih poslovnih prostora za sljedeća tri mjeseca, oslobađanje od plaćanja zakupa javnih površina do kraja 2020. godine, oslobađanje od plaćanja poreza na korištenje javnih površina do kraja ove godine, nastavak sufinanciranja rada privatnih vrtića, potom oslobađanje roditelja od plaćanja Dječjeg vrtića Đakovo dok traju posebne okolnosti, kao i mjera obustave postupaka prisilne naplate u sljedeće tri 3 mjeseca. Osma je mjera oslobađanje poduzetnika i obrtnika (kojima je zabranjen rad) od plaćanja usluge prikupljanja otpada dok traju posebne okolnosti.

KADA IDE NOVA TRANŠA MALIH GRADSKIH POTPORA?

– Novonastala situacija s koronavirusom zahtijeva dodatne intervencije u gospodarstvu iz proračuna. Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Grada Đakova trenutno radi na izradi dodatnih mjera gdje će rebalansom proračuna biti osigurana dodatna sredstva, na što suglasnost mora dat resorno ministarstvo. Za mjere u gospodarstvu u ovoj godini bit će osigurano 1,6 milijuna kuna, a svakako je potrebno spomenuti i potpore za poljoprivredu, koje također za ovu godinu iznose milijun kuna. Kada se podvuče crta, naši gospodarstvenici i poljoprivrednici ove će godine dobiti 2,6 milijuna kuna gradskih potpora. Plan je, treba istaknuti, rebalansom proračuna još dodatno povećati sredstva za potpore gospodarstvu.

RAVNOMJERAN RAZVOJ GRADA I PRIGRADSKIH NASELJA

Što se tiče Aglomeracije, nakon višegodišnjih poteškoća, u 2019. godini, sada to možemo reći, uspješno je počela realizacija projekta ukupne vrijednosti veće od 267 milijuna kuna. Svjedoci smo velikih građevinskih radova na izgradnji sustava odvodnje u naseljima Budrovci, Piškorevci i Selci Đakovački te dijelu grada Đakova i konačnoj izgradnji priključaka na odvodnju u Kuševcu i Ivanovcima Đakovačkim. Danas su ti radovi ušli u zadnju trećinu realizacije. Krajem godine očekujemo završetak cijelog projekta. Međutim, tu nije kraj jer ovim projektom sustav odvodnje neće dobiti sva naša prigradska naselja. Aglomeracijom II planira se obuhvatiti izgradnja kanalizacije u Novim Perkovcima i Đurđancima, dok bi projektom Aglomeracije u Punitovcima bilo obuhvaćeno i naše prigradsko naselje Široko Polje.

U Piškorevcima se gradi prvi prigradski dječji vrtić, Kuševcu je najavljena gradnja društvenog doma, u Đurđancima je Grad kupio bivšu PAN-ovu zgradu…

Ravnomjeran razvoj Grada Đakova, što podrazumijeva sva pripadajuća naselja, politika je kojom se vodimo od samog dolaska na vlast. Naselja u okruženju jednako kao i svi dijelovi grada Đakova zaslužuju osnovne uvjete za kvalitetan život te razvoj društva i gospodarstva. Navedenim i budućim novim ulaganjima to i dokazujemo – rekao je između ostalog povodom Dana grada za Glas Slavonije gradonačelnik Marin Mandarić. (Foto: Grad Đakovo)