Gradonačelnik Marin Mandarić o Proračunu, i nepoznavanju tematike Koalicije Srcem za Đakovo i gradskog HSS-a

Objavljeno: 23. 11. 2020.


PODIJELI:

Nekako ispod radara, bez medijskog odjeka, prošla je mimo nas prvo vijest o drugom usvojenom rebalansu Proračuna Grada Đakova koji sad iznosi 111 milijuna kuna, a nakon toga i vijest o usvojenom Proračunu Grada Đakova za 2021. godinu  koji iznosi 162.640.000,00 kuna, sa projekcijama za dvije naredne godine. 

Kako je Proračun Grada Đakova ipak nešto jako bitno i za same građane, a ne kao što se stječe dojam, da je usvojen kako bi se forma zadovoljila, potražili smo mišljenja o istom.

Poslali smo upite o temi proračuna na adrese, ne samih građana, nego na adrese onih koji zastupaju ili će sutra zastupati građane kao izabrani vijećnici.

Dakle, samim odgovorom na možda i najvažniju temu lokalne zajednice kao što je u ovom slučaju Proračun Grada Đakova vidjet ćemo koliko političke stranke uopće imaju potrebu komunicirati građane o istom.

Upiti su poslani, što dobijemo objavit ćemo.

Za Gradsku organizaciju HDZ-a Đakovo, gradonačelnik Marin Mandarić:

PLANIRANI PRORAČUN LOGIČAN JE NASTAVAK POLITIKE VOĐENE TRI I POL GODINE

Planirani Proračun za 2021.g. u iznosu nešto većem od 162 milijuna kuna logičan je nastavak politike vođene protekle 3 i pol godine, pa je za svakoga tko poznaje prilike na lokalnoj političkoj sceni i tko prati Proračune zadnjih godina, mogao biti i očekivan. Jasno je usmjerenje da daljnji razvoj komunalne infrastrukture, kroz ulaganja u ceste, staze, javne rasvjete, poljske puteve, izgradnju kanalizacijske i vodoopskrbne mreže, ali isto tako i ulaganje u razvoj poduzetničke infrastrukture.

I DALJE SUFINANCIRANJE UDRUGA, STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA, PROŠIRUJE SE PROGRAM DEMOGRAFSKE OBNOVE, TE IZRAVNO FINANCIJSKO PODUPIRANJE POLJOPRIVREDNIKA, OBRTNIKA I PODUZETNIKA

Grad će i dalje snažno podupirati rad sportskih klubova, kroz sufinanciranje troškova rada te kroz ulaganja u izgradnju i obnovu postojeće sportske infrastrukture. I udruge iz drugih područja (socijalne, kulturno-umjetničke, braniteljske i ostale) također će biti sufinancirane od strane Grada. Nadam se da iduće godina neće biti obilježena problemima zbog bolesti COVID-19 uzrokovane Korona virusom, tako da će se djelovanje naših udruga vratiti na staro (organizacija i odlasci na natjecanja, probe, nastupe , gostovanja i sl.) te da će se sve naše tradicionalne manifestacije održati kako smo i naviknuli na to. Grad će i dalje kroz socijalni program primjereno brinuti da za one najugroženije među nama. Povećavanju se ulaganja u obrazovanje i predškolski odgoj, Grad će izdašno stipendirati učenike i studente, sufinancirat će troškove prijevoza učenika i studenata te troškove školske prehrane, kako bi roditelji bili u potpunosti oslobođeni tih izdataka, sufinancirat će se provođenje programa produženog boravka u školi. Osim do sada uvedenih mjera pomoći obiteljima i mladima (pomoć za kupnju školskih udžbenika i ostalog pribora, financijske potpore srednjoškolcima, sufinanciranje kamate na stambene kredite mladima, naknade za novorođenčad koje su značajno rasle zadnjih godina), od 2021.g. proširuje se program demografske obnove, na način da će Grad sufinancirati trošak komunalnog doprinosa pri izgradnju obiteljskih kuće za mlade. Nakon što je iskustvo iz zadnje tri godine pokazalo da je program dobro prihvaćen te da postoji potreba da se nastavi, i u 2021.g. Grad će izravno financijski podupirati svoje poljoprivrednike, obrtnike i poduzetnike.

IZVRŠENJA PRIHODA OVISI O DINAMICI RASPISIVANJA JAVNIH POZIVA ZA FINANCIRANJE PROJEKATA IZ EU FONDOVA

Predstavljajući Proračun na sjednici Gradskog vijeća, jasno sam istaknuo da se od planiranih 162 milijuna kuna prihoda, 33 milijuna odnosi na planirana sredstva iz EU fondova, a 12 milijuna kuna na planirana sredstva iz državnog proračuna. Izvršenje tih prihoda ovisi isključivo u dinamici raspisivanja javnih poziva za financiranje projekata iz EU fondova. Na nama je da pripremamo projektne dokumentacije, rješavano imovinsko-pravna pitanja potrebna za provedbu projekata, planiramo projekte u Proračunu i budemo spremni za raspisivanje natječaja. Ako se budu raspisali svi javni pozivi (natječaji), velika je vjerojatnost da ćemo izvršiti gotovo sve planirane prihode. Da ne bi bilo zabune, na sjednici Gradskog vijeća pojedinačno sam predstavio veće projekte koji su u visokoj fazi spremnosti za provedbu, kako bih pokazao da se ne radi i nerealnom predizbornom planiranju niti o listi neostvarivih želja, nego o stvarnim projektima na kojima se već dugo radi. Ali isto tako, ako se u 2021.g. uopće ne budu otvarali natječaji za financiranje projekata iz EU fondova, u tom slučaju nijedan od projekata neće biti započet pa se ni planirani prihodi neće izvršiti.

OD KOALICIJE SRCEM ZA ĐAKOVO I GRADSKOG HSS-a MOGLO SE I OČEKIVATI NEPOZNAVANJE TEMATIKE ILI IZVRTANJE PLANIRANOG PRORAČUNA

Ovim putem pozivam i čitatelje Nezavisnog portala Široko polje da pregledaju snimku sjednice Gradskog vijeća (https://djakovotv.com/politika/gradsko-vijece-grada-dakova-24-sjednica-prijenos-20-11-2020) , posebice dio koji se odnosi na raspravu o Proračunu, pa se i sami uvjere tko širi neistine i pogrešne konstrukcije, a tko priča argumentirano temeljem realnih i svima provjerivih brojeva i činjenica.

Od oporbe se očekuje da kritizira naše prijedloge i traži manjkavosti, da predlaže alternative i daje inicijative. S obzirom da je do lokalnih izbora ostalo još nekoliko mjeseci, bilo je i za očekivati ovakve reakcije na Proračun.

Od vodstva koalicije Srcem za Đakovo i gradskog HSS-a moglo se i očekivati takvu razinu ili nepoznavanja tematike ili opet izvrtanja planiranog proračuna i pogrešnog prikazivana i tumačenja – ne znam što je gore. Ponovit ću – pročitajte tko je što napisao u svojim osvrtima na Proračun, pa pogledajte snimku sjednice Gradskog vijeća, pa opet pročitajte – pa će vam sve biti jasno. 

VODSTVO STRANKE MLADI ZA ĐAKOVO TOTALNO POGREŠNO SHVAĆA ULOGU POLITIČKE STRANKE

Kako vrijeme prolazi sve se više uvjeravam da je vodstvo stranke Mladi za Đakovo, totalno izvan teme i totalno pogrešno shvaća ulogu političke stranke, političkog djelovanja na lokalnoj razini te posve pogrešno donosi zaključke. Rekao bih da uopće nisu pogledali Proračun, nego umjesto toga nabacuju samo već otrcane političke fraze kako su HDZ i članovi HDZ-a sve pokrali, kako smo svi lokalni šerifi i da nam proračuni služe za financiranje privatnih interesa. Posve pogrešno i posve promašeno, no svatko ima pravo birati svoj politički put i način komunikacije.

PRORAČUN ZA 2021. GODINU NIJE NEREALAN NI PRENAPUHAN NI PREDIZBORNI, NEGO JE LOGIČAN I OČEKIVAN NASTAVAK PROVOĐENE POLITIKE ZADNJE TRI GODINE

Smatram da sam logično i razumljivo pojasnio da planirani Proračun za 2021.g. nije ni nerealan ni prenapuhan ni predizborni, nego da je logičan i očekivan nastavak politike ubrzanog razvoja provođene zadnje 3 i pol godine. Iste one politike koje je udvostručila izvršenje gradskog proračuna, koja je Đakovo i prigradska naselja pretvorila u dugo iščekivana gradilišta, koja je povećala ulaganja održavanje i gradnju infrastrukture, u razvoj civilnog društva, u mlade, u obitelji te nedvojbeno i značajno u poljoprivredu i gospodarstvo, politike koja je uključiva i neprestano traži suradnju na svim razinama, a sve na dobrobit našeg Grada i njihovih stanovnika. (Foto: Grad Đakovo)