HRVATSKA AGENCIJA ZA HRANU: KOŠTICE MARELICE PREDSTAVLJAJU RIZIK OD TROVANJA CIJANIDOM

Objavljeno: 29. 04. 2016.


PODIJELI:

marelica

Slijedom zahtjeva Europske komisije, EFSA-in Odbor za kontaminante u prehrambenom lancu procijenio je, temeljem količine amigdalina uobičajeno prisutnog u sirovim košticama marelica, kako se jednokratnom konzumacijom više od jedne velike ili tri male sirove koštice marelica (370 mg), može prijeći sigurnosna razina za odraslu populaciju, dok se ona kod male djece može prijeći konzumacijom već polovice jedne male koštice.

Prirodni spoj amigdalin prisutan je u košticama marelica, a nakon konzumacije pretvara se u cijanid. Trovanje cijanidom može izazvati mučninu, groznicu, glavobolju, nesanicu, žeđ, pospanost, nervozu, bol u zglobovima i mišićima te niski krvni tlak, a u ekstremnim slučajevima može biti smrtonosno.

Važno je naglasiti kako konzumacija marelica ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača, jer se koštica nalazi s unutrašnje strane tvrdog dijela marelice i stoga nema kontakta sa samim voćem.

Za većinu sirovih koštica marelice koje se prodaju na području Europske unije, vjeruje se da su uvezene iz zemalja izvan EU-a te da se prodaju potrošačima putem interneta. Prodavatelji ih promoviraju kao hranu koja pomaže u borbi protiv raka, a neki i aktivno promiču unos od 10 pa čak do 60 koštica dnevno za opću populaciju, odnosno pacijente oboljele od raka. Evaluacija navodnih isticanih dobrobiti sirovih koštica marelica, u svrhu liječenja raka ili za bilo koju drugu namjenu, nije u djelokrugu EFSA-inog rada te stoga i nije dio ovog znanstvenog mišljenja – stoji između ostalog u dokumentu Hrvatske agencije za hranu.

.