04.08.2019

Hrvatski stijeg na kninskoj tvrđavi

Hrvatska zastava na Kninskoj tvrđavi uzdignuta je i postavljena 05. kolovoza 1995. u 10:15 sati. Podigli su je pripadnici 7. gardijske brigade “PUMA“ istog dana kada je oslobođen hrvatski kraljevski grad Knin.

 

O grandioznosti operacije Oluja već je dosta napisano, no niti izdaleka sve. Ne znaju se imena vojnika koji su izvjesili hrvatsku zastavu, a ne zna se niti kako se zastava od dvadeset metara našla na kninskoj tvrđavi. Na pravcu oslobađanja Knina djelovale su 7.gbr “PUMA” i 4.gbr “PAUCI”. Stoga su u zapovjedništvu ZP Split pripremljene dvije dvadesetmetarske zastave. Svoju zastavu 7.gbr “PUMA“, uoči operacije Oluja, preuzela u zapovjedništvu operativne grupe IZM-a Split u mjestu Rujani na lijevoj strani Livanjskog polja. U ranojutarnjim satima 05.08.’95.god 7.gbr “PUMA” brzo je napredovala s obronaka Dinare te je PRVA od brigada HV-a ušla u okupirani grad Knin. Bratska 4.gbr “PAUCI“ je ušla je u Knin oko 12h.

05. kolovoz 1995. – Tenkovi 7. gardijske brigade “PUMA” u Kninu.

Pume: Jasmin Hadžić i Mario Bilać

Na Kninsku su se tvrđavu prvi popeli izvidnici 2.pb/7.gbr “PUMA”: Elvis Mihić (Rijeka), Mario Bilać (Vodice), Edvard Baltić (Čakovec), Miljenko Hojsak (Varaždniske Toplice), Ivica Novoselec (Zlatar Bistrica), Jasmin Hadžić (Kozarac u Baranji). Na visoki metalni jarbol prvi se popeo Jasmin Hadžić, otrgnuo je lanac na kojom je bila izvješena zastava koja ni po čemu nije pripadala vrhu Kninske tvrđave.

Istina se mora znati ma kakva god ona bila a za ove ratne slike sa Kninske tvrđave 05.08.1995. možemo zahvaliti Eni Šimek-Šuplika, ne samo mi, pripadnici 7.gbr “PUMA”, već cijela Hrvatska javnost, jer da nije ovih slika tko zna kako bi se odvijala priča o domovinskom ratu tj. skidanje srpske zločinačke zastave u VRO “Oluja”.

Udruga veterana 7. gardijska brigada “PUMA”, klub OBŽ


Predsjednik
Miroslav Tokić – Tokan

Please follow and like us:
error0

Portal Široko Polje

nezavisniportalsirokopolje@gmail.com
FB Portal Široko Polje
Videokanal Portal Široko Polje
Siroko Polje
+C