I ŽUPANIJSKI NOGOMETNI KLUBOVI U SLAVONIJI NA UDARU “BIJELE KUGE”

Objavljeno: 13. 05. 2016.


PODIJELI:

pioniri

Sela sa desetak i više djece u godištu čuvajmo kao oko u glavi!

Stiže na naplatu pustošenje Slavonije, čak i u onim da kažemo sporednim stvarima!

Tako dnevnik.hr piše kako travnjaci i mreže nogometnih klubova županijskih liga otkrivaju poražavajuću demografsku sliku slavonskih sela.

“Gotovo svaki manji slavonski klub više ne može sastaviti momčad od 11 igrača.

Posebno teško je u Požeško-slavonskoj županiji, gdje mladi odlaze svakodnevno iz svojih mjesta. Nogometni klub Kutjevo na nedjeljnoj utakmici s Požegom neće imati dovoljno igrača.
„U recimo juniorskoj kategoriji ima 10 igrača pa ih krpamo sa još 5,6 iz pionira“, kaže Antonio Ređo, igrač Kutjeva.

Mjesto je napustilo 60 obitelji.
„Kad sam bio junior, u mojoj ekipi nas je bilo 18. Danas u seniorima iz juniorske ekipe ostalo su samo nas dvojica“, kaže Redžo – prenosi dnevnik.hr.

HAJDUK SAMO SA PIONIRIMA

djecaPrije 9 godina Široko Polje je dobilo školu, tada je glavni adut u rukama legendarnog predsjednika MO Široko Polje Bože Perkovića bio broj djece. Spretni predsjednik tadašnjeg širokopoljačkog MO znao je da Hrvatska (i tada) ima problema s natalitetom, čak i za okruženje Široko Polje je bilo fenomen. Školske razrede napunili smo bez problema sa 15-ak do 25 djece u godištu.

Mahanje takvim brojkama nije se moglo ignorirati ni na jednoj razini vlasti, škola je tu.

Danas?

Samo devet godina poslije u školskim hodnicima se šapuće kao bi moglo doći do spajanja razreda različitih godišta, već se upisuju godišta sa brojkama ispod 10 učenika.

Mi u Slavoniji smo o tome do negdje prije gledali na TV ili čitali u novinama – kako učiteljica na otocima predaje za četiri razreda odjednom.

To nas je vrlo brzo stiglo.

Što je sljedeće? Možda za nekoliko godina do prvog susjeda budemo trebali pješačiti 20-ak minuta!?

Da se vratimo u nogometne vode, naš širokopoljački Hajduk također spada u klubove koji itekako osjećaju “bijelu kugu”. Do prije dvije godine uz pionire i seniore aktivno su u natjecanje bili uključeni i juniori. Nije da nema interesa za takvom kategorijom i danas, naprotiv.

Samo nema nas, odlazimo i nestajemo.

.