IAKO SLUŽBENO ZAVRŠAVA, PROJEKT “ORGANIZACIJE KOJE BRINU” NASTAVLJA SE I DALJE

Objavljeno: 05. 12. 2016.


PODIJELI:

panelisti

USPJEŠNO ZAVRŠEN DVOGODIŠNJI PROJEKT USMJEREN NA POVEĆANJE SUDJELOVANJA DJECE, RODITELJA I OSTALIH GRAĐANA U OBLIKOVANJU LOKALNIH POLITIKA ZA DJECU I MLADE

Zagreb, 5. prosinca 2016. – Projekt „Organizacije koje brinu“, koji je uz sufinanciranje Europske unije i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske tijekom protekle dvije godine provodila Udruga roditelja „Korak po korak“ s partnerima, došao je svom kraju. Rezultat su ovog opsežnog projekta, usmjerenog na osnaživanje lokalnih organizacija civilnog društva u praćenju i zagovaranju dobre vladavine te povećanje participacije djece, roditelja i ostalih građana u oblikovanju lokalnih politika za djecu i mlade, izrađene strategije za prava djece u Svetom Ivanu Zelini, Belišću i Vukovaru. Na završnoj konferenciji projekta, održanoj 1. prosinca u Svetom Ivanu Zelini, predstavnici Udruge roditelja „Korak po korak“ podsjetili su na sve aktivnosti provedene s partnerima iz grada Svetog Ivana Zeline, Udruge mladih Zeline, Centra mladih Belišće, udruge Proanima.kreativka uz Vukovara i PRONI iz Osijeka, te pridruženim partnerima gradom Belišćem, gradom Vukovarom i Udrugom gradova.

Okupljene predstavnike projekta pozdravio je gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec viješću da je Gradsko vijeće grada Svetog Ivana Zeline jednoglasno prihvatilo Prijedlog Odluke o donošenju strategije za prava djece u Gradu Svetom Ivanu Zelini za razdoblje od 2016. do 2020. godine.

„Neizmjerno smo ponosni što je Sveti Ivan Zelina prvi grad čija je politika prošla sveobuhvatan proces savjetovanja po principima dobrog upravljanja te ima ugrađene indikatore u skladu s praksom donošenja politika na razini EU. Hvala Udruzi roditelja ‘Korak po korak’ što je Zelinu prepoznala kao pravu sredinu u kojoj će naići na interes građana i podršku lokalne vlasti. Svim sudionicima u projektu i svim svojim sugrađanima obećajem da je ovo tek početak projekta i da nastavljamo s provedbom svih aktivnosti na koje smo se u ovom projektu obvezali našim građanima, osobito onim najmlađima“, izjavio je Hrvoje Košćec.

Marina Trbus, voditeljica projekta „Organizacije koje brinu“ iz Udruge roditelja „Korak po korak“, istaknula je kako je najveća vrijednost projekta u tome što su lokalne politike Svetog Ivana Zeline, Belišća i Vukovara nastale na temelju utvrđenih potreba djece, mladih, roditelja i građana. „Ovaj nam je projekt još jednom ukazao na izrazitu važnost participacije, bez koje građani ne mogu ni imati povjerenja u politiku, kao ni osjećaja da su korisni zajednici te da zajednica ima kakve koristi od njihovog uključivanja i angažiranja. Kroz ovaj se projekt čuo glas građana, a osobito onih najmanjih, i to je razlog što nimalo ne sumnjamo u to da će ove politike zaživjeti i u lokalnim zajednicama. Zahvaljujem svim našim partnerima na povjerenju i podršci i veselim se novim susretima i suradnjama, s obzirom na to da smo svi svjesni kako je završetak ovog projekta zapravo početak nove faze u kojoj ćemo i implementirati donesene politike“, izjavila je Marina Trbus.

Uključivanjem djece u proces izrade lokalnih politika za njih pružena im je prilika za sudjelovanje u životu zajednice od najranije dobi te im je poslana jasna poruka da je njihovo mišljenje važno za pokretanje pozitivnih promjena u društvu. Njihova su razmišljanja i želje prikupljeni u istraživanju „Što ti želiš promijeniti?“, u kojem je sudjelovalo više od 3.100 ispitanika, od čega 2.600 djece. O važnosti njihove participacije bilo je govora i na panel-raspravi održanoj u okviru završne konferencije projekta, na kojoj je istaknuto da je neophodno graditi odnos povjerenja s građanima kako bi bili motivirani participirati, što je pak proces za koji je potrebno vremena. Informiranje građana samo po sebi nije dovoljno, već ih je važno i educirati, jednako kao što je važno i razvijati inovativne metodologije njihovog uključivanja, osobito kad se radi o djeci rane dobi. Istaknute su i dobrobiti uključivanja djece u predškolski odgoj, čime se razvijaju cjelovite sposobnosti djeteta te ostvaruju njegova prava. Panelisti su se složili oko toga da će politike biti uspješno provedene baš zbog toga što su u proces njihove izrade bili uključeni i građani, koji će ih time doživljavati „svojima“ i podržavati njihovu provedbu. Važno je što ih se pritom nije samo pitalo o njihovim potrebama i prijedlozima, već im se i objasnilo što će se događati s rezultatima istraživanja, a naposljetku su se pojedini prijedlozi uvažili, odnosno građanima je objašnjeno zbog čega se neke prijedloge nije moglo usvojiti. Konferenciju je zaključila pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić predavanjem o načinima na koje zajednice mogu bolje brinuti o djeci, a najavljeno je i usvajanje lokalnih politika i u Belišću i Vukovaru do kraja tekuće godine.

Projekt „Organizacije koje brinu“ provodi se u okviru programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“. Financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta iznosi 240.000,00 eura.