Imamo AEHT prvaka – palo je EU zlato!

Objavljeno: 10. 11. 2021.


PODIJELI:

Od 1.- 6. studenog 2021. održavala se 34. po redu godišnja konferencija i natjecanje AEHT, Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu u Tallinnu u Estoniji.
Preko 540 sudionika, 83 škole iz 20 država članica, te 250 učenika koji su se natjecali u 11 turističkih i ugostiteljskih disciplina: Barista, Culinary Art, Decathlon, Front Office, Hospitality Management, Pastry, Restaurant Service, Strategic Thinking, Tourist Destination i Wine Service.

 

Odlazak na natjecanje aktivnost je u okviru projekta RCK VirtuOS (UP.03.3.1.05.0006) – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva i financira se iz Europskog socijalnog fonda.
Naši učenici uz mentorstvo svojih nastavnika struke pokazali su iznimno znanje i stručnost i ponosno su predstavljali RCK Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek u čak pet disciplina. Samo natjecanje odvijalo se po principu mješovitih timova učenika iz različitih zemalja, kultura i govornih područja uz korištenje engleskog jezika kao službenog čime se fokus stavlja na timski duh kojeg AEHT i promiče. Udruženje afirmira osnovne europske vrijednosti, a to su uz obrazovanje i timski rad, multikulturalnost te prihvaćanje različitosti.
U disciplini Pastry (Slastičarstvo) tema je bila pripremiti desert u modernom stilu – torta od mrkve i sira, natjecala se Beyoncé Angelina Pandurević, učenica 3. s razreda smjer slastičar pod mentorstvom nastavnice struke Marine Majdenić.
U disciplini Tourist destination (Predstavljanje turističke desntinacije) uz zadanu temu promocije grada Tallinna, sjevera Estonije i otoka, natjecala se Lucija Gajić, učenica 4. f razreda smjer hotelijersko-turistički tehničar pod mentorstvom nastavnice struke Lucije Zbiljski.

Sudionici iz RH – sve škole

U disciplini Culinary Art (Kuharstvo) tema je bila priprema sendviča, toplog predjela i glavnog jela za tri osobe, natjecao se Karlo Kljajić, učenik 3. d razreda smjer kuhar pod mentorstvom nastavnice struke Spomenke Dundović.
U disciplini Wine Service (Posluživanje vina) s temama: organoleptički opis – kušanje tri vina na slijepo; uparivanje vina i hrane te posluživanje, natjecao se Fabijan Hajba učenik 4. h razreda smjer turističko hotelijerski komercijalist uz mentorstvo nastavnika struke Robertina Marinjaka.
U disciplini Front Office (Poslovanje recepcije hotela) obuhvaćena je pisana provjera općeg znanja recepcijskog poslovanja, prijem gosta uz problemske i neočekivane scenarije te odgovor na prigovor uz poslovno dopisivanje, natjecala se Dora Konstantinović učenica 4. c razreda smjer turističko-hotelijerski komercijalist iz partnerske Srednje strukovne škole Vinkovci uz mentorstvo nastavnice struke Mirjane Jakšić.
Rezultat natjecanja zlatna je medalja koju je osvojio Fabijan Hajba u disciplini Wine service!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 97cadefb-7296-498e-b53b-5ec0a6e41b61
Fabijan Hajba


Učenici i nastavnici su na ovom prestižnom međunarodnom natjecanju imali izvrsnu priliku za razmjenu iskustva sa školama koje obrazuju u ugostiteljstvu i turizmu te povezivanje i suradnju s učenicima i nastavnicima iz različitih država, jezika i kultura.