Izbrisano iz biračkih spiskova ukupno 269.516 državljana, u Đakovu 1409 izbrisanih

Objavljeno: 12. 05. 2017.


PODIJELI:

Hrvatski helsinški odbor (HHO) obratio se Ministarstvu uprave tražeći podatke o broju izbrisanih  i 27. travnja 2017. dobio dokument (potpisan od Jagode Botić, pomoćnice ministra).

Prema podacima Ministarstva do 19. travnja 2017. u Republici Hrvatskoj izbrisano je iz biračkih spiskova ukupno 269.516 državljana. Od toga 152.974 Hrvata, 61.264 osobe za koje se ne zna nacionalnost, 40.103 Srba, 3.768 ostalih, 3.638 Muslimana, 2.236 Albanaca i 1.492 Roma, te određeni broj pripadnika ostalih nacionalnosti. Iz podataka Ministarstva uprave vidljivo da su oni pedantno vodili popis iz kojeg se može očitati nacionalna struktura izbrisanih.Izvršni odbor HHO-a (IO HHO)  smatra da će se objavljivanjem podataka o izbrisanima  spriječiti zloupotreba problema izbrisanih u Hrvatskoj i izvan njenih granica.

Slijedom navedenog, evidentno je da su netočne i neistinite tvrdnje bivšeg ministra MUP-a RH, Vlahe Orepića, (9. svibnja 2016., T-portal) da je od donošenja Zakona izbrisano samo 90.000 državljana RH-a. Netočna je i tvrdnja g. Orepića da je „u zadnje tri godine iz evidencije prebivališta izbrisano oko 80 tisuća osoba“, te da „nema podataka o nacionalnoj pripadnosti izbrisanih birača.“ U najmanju ruku je neozbiljno i neodgovorno da čelni čovjek MUP-a ne zna što se događa u njegovom Ministarstvu, ali to zorno pokazuje da on nije ni kompetentan ni sposoban obavljati tako prevažnu dužnost.

Pokazalo se da su netočne i tvrdnje zastupnika Milorada Pupovca da je u Hrvatskoj izbrisano 67.000 Srba, a te su podatke lansirale „Novosti“ , tjednik srpske manjine u RH. Tvrdeći pritom da ih je toliko izbrisano samo u jedanaest županija. Iz objavljenog tabelarnog prikaza vidljivo je da je u Hrvatskoj izbrisano  40.103 Srba. Netočne podatke zloupotrijebio je  i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik u pismu (18. travnja o.g.) banjalučkom biskupu Franji Komarici u kojem mu, prihvaćajući podatke o 67 tisuća izbrisanih, „zdravo za gotovo“, prigovara zašto se nije oglasio o tom fenomenu.
Osim toga IO HHO-a upozorava na opravdanost brojnih prigovora o načinu na koji predstavnici MUP-a dolaze do podataka  živi li ili ne netko na određenoj adresi. Prema odredbama Zakona, članak 12, stav 1, „Policijska uprava će donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe terenskom provjerom između ostaloga i ako o tome budu obaviješteni od  tijela javne vlasti, te drugih pravnih i fizičkih osoba“.
Ne želeći nabrajati sve slučajeve povreda ljudskih prava državljana RH-a prilikom brisanja iz biračkih spiskova i mjesta stanovanja predlažemo reviziju svih odluka, pogotovo s obzirom na činjenicu da izbrisani nisu imali pravo žalbe na odluku MUP-a, nego su mogli samo pokrenuti upravni postupak, što je vezano uz novčane izdatke – navodi se između ostalog u izjavi HHO-a.