Kazne i za kućne zabave – Očekuje se od građana dojava privatnih okupljanja

Objavljeno: 30. 11. 2020.


PODIJELI:

Danas su predložene kazne za građane koji krše protuepidemijske mjere. 

Za fizičke osobe koje krše mjere kazna je 500 kuna, dok je za organizatore privatnih zabava na kojima se krše mjere kazna 10 tisuća kuna.

Što se tiče privatnih zabava, više puta su iz Stožera napominjali da se ne može tek tako ulaziti u tuđe domove iako se upravo takva okupljanja smatraju najvećim žarištima. Ipak, otvorili su mogućnost za kažnjavanje građana u njihovim domovima.

To bi funkcioniralo na sljedeći način. Građani su i dosad imali pravo pozvati policiju ako im smeta buka i ako se susjedi ne pridržavaju kućnog reda. To spada u sferu kršenja javnog reda i mira, a sada bi osim problema koji u toj situaciji ima vlasnik stana, odnosno osoba koja je organizirala zabavu, problem mogli imati svi sudionici. Dakle, ako policija utvrdi da je više od 10 osoba na zabavi, svi bi mogli dobiti kaznu koja se odnosi na Odluke o ograničavanju okupljanja. Naravno, podliježu i mogućnosti kazne ako nemaju maske. Što se tiče kazni koje se tiču javnih okupljanja, više neće biti odgovaran samo organizator, nego i sami sudionici ako se okupe u većem broju od dopuštenog, u ovom slučaju 25 – piše između ostalog Jutarnji list. (Foto: Ilustracija)