Kiša meteora – Perzeidi uljepšavaju noćno nebo

Objavljeno: 04. 08. 2017.


PODIJELI:
Idućeg vikenda, kao i uvijek u ovo doba godine, naše će nebo od sumraka do zore uljepšavati česti i sjajni tragovi “zvijezda padalica”, meteora iz porodice Perzeida, u Dalmaciji poznatiji kao „Suze Sv. Lovre“.
Perzeidi će svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa subote na nedjelju (s 12. na 13. kolovoza). Mjesec koji će tada ulaziti u zadnju četvrt narušiti će samo promatranje meteora.

Ove godine, zbog mjesečine umjesto da vidimo oko 100 do 150 meteora u jednome satu, mogli bi ih vidjeti samo 40 do 50 u sat vremena. Kiše meteora u stvari su komadi svemirskog materijala koji udaraju u gornje atmosferske slojeve Zemlje. U slučaju Perzeida, radi se o komadićima 26 kilometara širokog kometa Swift-Tuttle, koji redovito prolazi pored Zemlje. Ova se kiša meteora preklapa s Delta akvaridima, čiji je vrhunac prošao nedavno 29. srpnja, ali koji će se još neko vrijeme pojavljivati na noćnome nebu.

Ukoliko se vremenske prilike poprave i oblaci ne budu smetali, ove pojave će biti vidljive svima nama na tlu, stoga nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u spektaklu. Najbolje je prošetati se u prirodu, izvan grada, ponijeti dekicu, lijepo se smjestiti i uživati u nebeskoj predstavi.

Ovim putem molimo i Grad Đakovo da u subotu, 12. kolovoza ugasi javnu rasvjetu od 22 sata, kako bi i građani u gradu, na svojim terasama i u svojim vrtovima mogli uživati u ovoj kozmičkoj fantaziji. Svi možemo dodatno pridonijeti, ako ugasimo svu vanjsku rasvjetu u svojoj okolini.

Uz Perzeide, ovih dana se može vidjeti Jupiter i Saturn, ali i Mjesec koji će svojom svjetlosti umanjivati broj vidljivih meteora. Uz to ovih dana vidljiva je i Međunarodna svemirska postaja, sa preletima iznad naših područja.

NEKOLIKO ČINJENICA O PERZEIDIMA:

Matično tijelo: Komet 109P/Swift-Tuttle,

Radijant (ishodišna točka na nebu): Zviježđe Perzej,

Maksimum aktivnosti: 9.-13. kolovoza,

Maksimalni broj meteora: od 100 do 150 meteora u jednom satu,

Maksimalan vidljiv broj meteora: od 40 do 50 u jednom satu,

Brzina meteora: 59 km/s,

Narodni naziv: Suze sv. Lovre.

UPUTE ZA OPAŽAČE:

za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi,…),

meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu,

potrebo se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu,

potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja.

Ukoliko meteore želite fotografirati, svoje fotoaparate podesite na ove postavke:

Manual (M) mod (uključujući balans bijelog i fokus),

širokokutni objektiv,

maksimalan otvor objektiva,

visoke ISO vrijednosti (1600 ili više),

fotoaparat postaviti na čvrsti stativ.

Uz sve ovo najvažniji zahtjevi su svjetlosno jaki objektiv (što manji f-broj) i visoka ISO osjetljivost. Računajte da objektiv sa f/2 otvorom prima 4x više svjetlosti od f/4 objektiva! ISO osjetljivost ovisi o vrsti fotoaparata – neka bude najveća moguća na kojoj možete tolerirati digitalni šum. Što se tiče vremena eksponiranja, dovoljne su ekspozicije do 30 sekundi. Meteori ionako zabljesnu u djeliću sekunde, a sa duljim ekspozicijama samo ćete povećati digitalni šum. Dobro je imati programibilni okidač (ili takvu opciju u fotoaparatu) te postaviti uzastopno okidanje fotografija.

 Danko Kočiš

predsjednik AD „Orion“

Kako to izgleda, pogledajte u videu: