Kreće obračun s prevarantima na poticajima

Objavljeno: 20. 01. 2021.


PODIJELI:

Zbog ozbiljnih indicija da veći broj hrvatskih poljoprivrednika ne poštuje osnovne odredbe ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, čime se državi nanosi i ozbiljna financijska šteta, Ministarstvo poljoprivrede nedavno je osnovalo posebnu Radnu skupinu koja ima zadatak ispitati sve okolnosti pod kojima se na državnom zemljištu obavlja poljoprivredna proizvodnja. Informaciju o tome prvo smo dobili s nekoliko strana od izvora upućenih u ovu problematiku, a da se u tom smjeru doista nešto događa, potvrdili su nam i iz samog ministarstva – piše Jutarnji list.

 

Analizirajući sve podatke koji su im dostupni, u Ministarstvu su uočili probleme, no konkretnih dokaza nemaju, nego samo indicije, pa je ministrica Marija Vučković naložila osnivanje radne skupine koja će provesti internu reviziju svih ugovora.

U Radnoj skupini nalaze se ljudi iz Ministarstva poljoprivrede, odnosno Uprave za poljoprivredno zemljište, Uprave za financijske poslove i javnu nabavu, Samostalne službe za unutarnju reviziju, HAPIH-a…, koji imaju zadatak kroz više od deset točaka provesti istragu. Tako, primjerice, moraju provesti kontrolu gospodarskih programa i odgovarajućeg raspolaganja za sve zakupoprimce koji imaju više od 50 hektara u zakupu, pripremiti tablicu korisnika, predviđenih kultura iz gospodarskog programa ili ugovora, utvrđeno stanje kultura i proizvodnje, ocjenu odgovarajućeg raspolaganja.

Zakup državnog poljoprivrednog zemljišta već je godinama veliki kamen spoticanja i problem na koji često ukazuju brojni vlasnici OPG-ova, čelnici njihovih udruga, općenito poljoprivredni proizvođači. Puno je problema nastalo i nakon što je ukinuta Agencija za državno poljoprivredno zemljište, a posao dodjele zemlje u zakup vraćen gradovima i općinama – piše između ostalog Jutarnji list.