Križevci, Krk i Osijek u borbi za titulu najboljeg Eco-city grad u zemlji

Objavljeno: 23. 11. 2020.


PODIJELI:

Uz proglašenje najboljih Smart-city gradova u zemlji, na sutrašnjem skupu Jutarnjeg lista, Gradonačelnik.hr-a i agencije Apsolon ‘Održivi gradovi’ biti će proglašeni ovogodišnji  i pobjednici u ‘Eco city’ kategoriji. I dok će u konkurenciji za nagradu ‘Smart city’ titulu najboljeg ponijeti tri grada u kategorijama veliki, srednji i mali grad, nagradu ‘Eco city’ dobiti će samo jedan grad, a u završnici izbora su Križevci, Krk i Osijek.

 

Žiri nagrade ‘Eco city’ u sastavu Marko Biočina (glavni urednik gospodarstva Hanza Medije), Zdravko Ivić (Gradonačelnik.hr), Marijana Palijan (CIOS) i Lidija Tošić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost razmatrao je 21 kandidaturu pristiglu na poziv organizatora. Kandidature su analizirane ocjenjivačkim kriterijima koje se temelje na svojevrsnom ‘svetom trojstvu’ odgovorne politike gradova u zaštiti okoliša i održivog razvoja kojeg čine gospodarenje otpadom, smanjivanje emisije štetnih plinova prije svega u prometu i uporaba energije iz obnovljivih izvora za javnu rasvjetu i grijanje.

Osijek je u završnici izbora nagrade Eco city zahvaljajući, među ostalim, prepolovljenom udjelu mješovitog otpada koji se odvozi na odlagališta u posljednjih deset godina. I u sjedištu Osječko-baranjske županije svi građani imaju pristup spremnicima za odvojeno prikupljanje otpada a komunalna poduzeća koriste električna vozila. U gradu na Dravi izgrađeno je 55 kilometara biciklističkih staza, a u sustavu najma javnih vozila može se iznajmiti osam električnih automobila, 125 mehaničkih i 50 električnih bicikala na 25 samoposlužnih lokacija.

Za razliku od nagrade ‘Smart city’ koja se ove godine dodjeljuje u drugačijem formatu i nakon izmijenjene procedure ocjenjivanja u odnosu na 2019. i 2018., nagrada ‘Eco city’ i treću godinu zaredom dodjeljuje se samo jednom gradu, a prethodni pobjednici bili su Jastrebarsko (2018.) i Koprivnica. U završnicu izbora ‘Smart cityja’ ušli su, u konkurenciji velikih gradova Dubrovnik, Karlovac, Pula, Rijeka i Zagreb, zatim Ivanić-Grad, Koprivnica, Labin, Poreč i Zaprešić (srednji gradovi), te u konkurenciji malih gradova, uz spomenuti Krk, Pazin, Pregrada, Supetar i Donji Miholjac – piše između ostalog Gradonačelnik.hr. (Foto: Gradonačelnik.hr)