LEGALIZACIJA POLJOPRIVREDNIH ZEMLJIŠTA BITNO JE PITANJE ZA HRVATSKE POLJOPRIVREDNIKE

Objavljeno: 06. 05. 2016.


PODIJELI:

HZŽ

Članovi Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj održali su u petak, 29. travnja sjednicu na kojoj su glavne teme bile legalizacija poljoprivrednih zemljišta i osnivanje dviju novih radnih skupina pri Ministarstvu poljoprivrede.

Voditelj Radne skupine i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić na početku sjednice upoznao je članove s prijedlogom osnivanja dvije nove radne skupine pri Ministarstvu poljoprivrede, točnije Radnoj skupini za propise i EU programe te Radnoj skupina za izvore financiranja. Obje skupine činili bi predstavnici Ministarstva poljoprivrede, predstavnici drugih institucija te predstavnici Hrvatske zajednice županija.

Govoreći o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, članovi Radne skupine složili su se kako je legalizacija poljoprivrednih zemljišta iznimno bitna tema za hrvatske poljoprivrednike koji vrlo teško dobivaju odobrenje za legalizaciju. Smatraju kako je jedno od rješenja izmjena zakonske regulative putem koje bi poljoprivrednici lakše došli do rješenja o legalizaciji, a time i do sredstava iz fondova Europske unije.

Naime, Zakon o poljoprivrednom zemljištu predviđa da poljoprivredno zemljište mora imati dozvolu minimalno deset godina kako bi vlasnici mogli koristiti sredstva iz fondova Europske unije, što predstavlja izazov za sve hrvatske poljoprivrednike s obzirom na smanjene prihode u poljoprivredi.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije Igor Andrović istaknuo je kako u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu nije donesena uredba kojom Vlada uređuje pravo građenja na određenom zemljištu, a što je predviđeno izmjenama i dopunama Zakona.  Upravo stoga, članovi radne skupine slažu se kako je nužno da radne skupine pri Ministarstvu poljoprivrede donesu kvalitetne zaključke koji bi pridonijeli funkcioniranju cijelog sustava.

Raspravljalo se i o Fondu za kreditiranje poljoprivrede te utvrđivanju visine prihvatljivih potpora, kao i izračunu ekonomskih veličina – prenosi Lokalna Hrvatska.

 

.