Međunarodni dan Dunava

Objavljeno: 28. 06. 2017.


PODIJELI:
Sutra (četvrtak), 29. lipnja 2017. u Vukovaru obilježit će se Međunarodni dan Dunava. 

Počet će se akcijom čišćenja Dunava s roniocima u 11 sati, polaganje vijenca u Dunav za sve poginule u Domovinskom ratu planirano je u 12 sati, te bi obilježavanje Dana Dunava završilo u 13 sati  posjetom vukovarskom kupalištu (Vukovarska ada).

 

Dan Dunava obilježava se svake godine 29. lipnja u 14 zemalja Dunavskog bazena i Europskoj uniji, koja je također članica Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (International Commission for the Protection of Danube River- ICPDR) i predsjedavateljica u 2017. godini. Na Dan Dunava slavimo suživot ljudi i okoliša jednog od najvećih europskih riječnih sustava. Misija Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav je promicati i koordinirati održivo i pravedno upravljanje vodama što uključuje očuvanje, poboljšanje i racionalnu uporabu voda na dobrobit svih zemalja sliva rijeke Dunav i njihovih naroda. Republika Hrvatska je jedna od prvih država koja je izrazila podršku ideji zaštite rijeke Dunav potpisavši Konvenciju o suradnji na zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav 1994. godine.

 

Obilježavanju Međunarodnog dana Dunava u Vukovaru prisustvovat će pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos, župan Vukovarsko-srijemske županije, Božo Galić, gradonačelnik grada Vukovara, Ivan Penava, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te ostali suradnici i uzvanici.