Milijarde uložene, proizvodnja pada. Oporba jednoglasna – sustav potpora treba mijenjati

Objavljeno: 10. 11. 2020.


PODIJELI:

Ako su uložene milijarde, a u zadnjih pet godina imamo pad poljoprivredne proizvodnje od visokih 26%, očito je da priča ne ide u dobrom smjeru, jasan je stav dopredsjednika Hrvatske voćarske zajednice Stjepana Zorića i predsjednika Odbora za ratarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Antuna Vrakića na naš nedavni upit slažu li se prijedlogom Europske komisije o ograničenju iznosa izravnih plaćanja po subjektu.

 

NOVI NAČIN RASPODJELE TREBAO BI BITI PRAVEDNIJI

“Prema važećem sustavu oko 10% korisnika dobiva 90% potpora. Smatramo da bi novi način raspodjele sredstava bio pravedniji jer bi više dobili mali i srednji OPG-ovi kao i ekološka proizvodnja”, odgovaraju iz SDP-a te dodaju da i pandemija naglašava njihovu važnost u proizvodnji svježe i zdravstveno ispravne hrane. Limitiranje sredstava po gospodarstvu ujedno je bila i jedna od mjera njihovog programa za poljoprivredu za parlamentarne izbore.

20 POLJOPRIVREDNIH GOSPODARSTAVA PRIMAJU 546 PUTA VEĆE POTPORE OD PROSJEČNOG OPG-a

Bivša europarlamentarka, danas predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir, drži da bi se limit trebao postaviti, ali da njegovo utvrđivanje treba biti u nadležnosti države uvažavajući specifičnost i različitost strukture poljoprivrednih gospodarstava u svakoj od njih.

“Imajući u vidu činjenicu da u Hrvatskoj ima 20 poljoprivrednih gospodarstava koja primaju u prosjeku 546 puta veće potpore od prosječnog OPG-a, a da ih gotovo 70.000 uopće ne prima premda su upisani u upisnik, zalažem se za uravnoteženu i pravednu raspodjelu”, jasna je Petir dodajući da u je u tom smislu potrebno utvrditi i gornji limit iznad kojeg iznos potpora ne bi smio ići. (Izvor: Agroklub)