MINISTAR TOLUŠIĆ: NA JEDNOJ ADRESI POSTOJI NEKOLIKO OPG-ova, JEDAN IMA MUŽ, DRUGI ŽENA, TREĆI DIJETE, ČETVRTI BAKA A PETI DIDA

Objavljeno: 07. 02. 2017.


PODIJELI:

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju nastavak kontrole proizvoda, novi zakon o OPG-u, izmjenu pravilnika za zakup zemljišta…

Na našim tržnicama velika većina prodavača ima izvješenu ploču s natpisom OPG, iako dio njih prodaje limun iz Turske ili Argentine, grah iz Brazila ili banane za koje nema teorije da su proizvedene na OPG-u. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo postalo je paravan za prekupce.

– Priznajem da nisam očekivao med i mlijeko, ali sam i sam ostao iznenađen količinom nepravilnosti u sektoru poljoprivrede. Mislim da se ovdje nalazi najveći broj nepravilnosti u odnosu na ostala ministarstva, kada govorim o neprovođenju zakona, izbjegavanju zakonskih propisa, te izvrgavanju zakonskih normi.

Takav je i slučaj sa OPG-ima u kojima, primjerice, imamo samo jednog poljoprivrednika, a ne obitelj.
Ili na jednoj kućnoj adresi postoji čak i po pet OPG-ova: jedan ima muž, drugi žena, treći dijete, četvrti baka, a peti dida. Što je apsolutno izvrgavanje zakona. Danas na našim tržnicama ima OPG-ova s pola hektara zemlje, a prodaju proizvode kao da imaju stotinu hektara.

To je varanje i države, i građana odnosno potrošača. Zato pripremamo novi zakon o OPG-u koji će ovakvo ponašanje okončati. U sto dana ne možemo riješiti probleme koji se u sektoru poljoprivrede gomilaju zadnjih 20 godina, no idemo u dobrom smjeru. Moja poruka onima koji se bave takvim nečasnim radnjama je da s tim završe, jer je vrijeme u kojemu su mogli varati i državu i građane prošlo.

Raspisani su i natječaji za potpore malim poljoprivrednicima, ali i mladima koji se bave poljoprivredom. Koliko ova nepovratna sredstva mogu biti injekcija za domaći agrar?

– Žalosno je što do sada nismo više iskoristili novac raspoloživ kroz Program ruralnog razvoja. Imamo 2,3 milijardi eura koje nam stoje na raspolaganju, koja mogu ojačati konkurentnost hrvatske poljoprivrede i stvoriti uvjete za ostanak na selu.
Kroz prvi natječaj 248 mladih poljoprivrednika do 40 godina dobilo je 50 tisuća eura, kako ne bi gledali prema Irskoj, nego ostali u Slavoniji, u Dalmatinskoj zagori i Lici. Više od tisuću malih poljoprivrednika, također u prvom natječaju, dobilo je po 15 tisuća eura. U tijeku su novi natječaji, a do kraja godine bit će još po jedan krug. Osjetno smo pojednostavnili i procedure.

Poljoprivrednici više neće morati čekati godinu i pol dana da dobiju novac. Naš je cilj da od primitka prijave do potpisivanja ugovora prođe maksimalno 120 dana. Zajedno s ostalim potporama, ove ćemo godine imati najmanje milijardu kuna „živog novca“ u poljoprivredi, to su nove farme, nova mehanizacija, nova radna mjesta…

Cilj nam je pokrenuti kotač razvoja koji je zarđao od prvog dana i doći do nekoliko milijardi kuna ulaganja u poljoprivredu i ruralni razvoj na godišnjoj razini.

Mandat SDP-ova ministra Tihomira Jakovine pratile su afere među kojima i one s raspolaganjem državnim zemljištem. Hoće li zakupci četiri tisuće hektara šumskog zemljišta u Dalmatinskoj zagori doista biti veliki igrači iz Slavonije, ili ipak lokalni stočari iz okolice Obrovca i Benkovca?

– Zakup za ispašu stoke trebala je dobiti tvrtka iz Slavonije, osnovana relativno nedavno, koja stoke – nema. Takve stvari ne mogu dopustiti. Mudrijaši koji su to slagali posložili su i sve pravilnike, tako da, na papiru, nisu radili ništa nelegalno. Jer, pravilnici su dopuštali da imate zakup zemlje zbog stoke bez stoke. To je legalizirani kriminal, i zato će svi ovakvi slučajevi na reviziju.

A pravilnici? Kakva je njihova sudbina?

– Njih mijenjamo. Zakup zemljišta za ispašu stoke više neće biti moguć bez stoke. Država se nije pokazala kao dobar gospodar, pa i taj pristup moramo mijenjati. Pripremamo novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, raspodjela će ići preko gradova i općina, a prednost će imati lokalni poljoprivrednici. Ali samo oni koji se uistinu bave poljoprivredom. Više nećemo dopustiti nikakva „kemijanja“.

Obveze prema državi moraju se izmiriti, i zakup državnog zemljišta se mora plaćati. Provodit ćemo analizu tla, revalorizirati cijenu zakupa poljoprivrednog zemljišta, ne može hektar na jednom mjestu imati zakupninu od 300, a na susjednom 1300 kuna – rekao je između ostalog ministar u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.