MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I AGENCIJA ZA PLAĆANJE U POLJOPRIVREDI, RIBARSTVU I RURALNOM RAZVOJU OBJAVILI ČAK 50 NATJEČAJA ZA 2017. GODINU

Objavljeno: 02. 02. 2017.


PODIJELI:

Slijedom planirane dinamike i planova operativnog poslovanja, ove će godine Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objaviti pedeset natječaja iz čak jedanaest mjera Programa ruralnog razvoja.

STROGO DEFINIRAN ROK ZA OCJENJIVANJE PROJEKATA

Značajne promjene očekuju se u rokovima za ocjenjivanje zahtjeva/projektnih prijava. Naime, s obzirom na dosadašnja loša iskustva i rokove koji su iscrpili poljoprivrednike, Ministarstvo je na temelju analize unutarnjeg ustrojstva i vlastitih kapaciteta odredila rok od 120 dana između predaje projekta i odluke o dodjeli sredstava. Kako bi se taj rok mogao ispoštovati, tijekom godine priprema se uvođenje dvofaznih prijava koje bi trebale smanjiti pritisak i racionalizirati proces ocjenjivanja projekata.

Nadalje, na jesen se očekuju izmjene Zakona o poljoprivredi što bi stručnim službama Ministarstva i Agencije također trebalo olakšati pripremu natječaja i omogućiti pridržavanje planiranih rokova objave natječaja.

GRAĐEVINSKA DOZVOLA TEK U KASNIJOJ FAZI

S ciljem pojednostavljenja i olakšavanja pripreme dijela dokumentacije koji se odnosi na kontrolu prihvatljivosti korisnika, projekta i troškova, neke isprave kojima se dokazuju pojedini uvjeti trebat će dostaviti u trenutku u kojem je to neophodno. Tako će se npr. građevinska dozvola predavati u nekoj od kasnijih faza ocjene projekta kad će to biti potrebno. To je u nekom dijelu i kontra onoga što je dosad bilo pravilo, a što je jamčilo da prijavitelji imaju sve spremno za početak investicije nakon što im se projekt odobri.

Poboljšanja se očekuju i kod postupaka prigovora, a važan dio natječajnih procedura bit će određen jedinstvenim pravilima – napominje se iz EU fondova.

POPIS VAŽNIJIH NATJEČAJA U 2017. GODINI

NATJEČAJI SA NAJVEĆIM INTERESOM BIT ĆE DVAPUT OBJAVLJENI

Dakle, prvi natječaj koji se očekuje je onaj iz operacije 7.4.1. koji je namijenjen jedinicama lokalne samouprave, trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu jedinica lokalne samouprave, javnim ustanovama čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, udrugama, organizacijama civilnog društva i odabranim LAG-ovima.

Natječaji iz operacije 4.1.1. i 4.2.1. koji privlače najviše pažnje poljoprivrednika i koja su usmjerena proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda bit će objavljeni dvaput uz značajne promjene u Pravilnicima i smanjenje ukupno raspoloživih sredstava.

TRENUTNO SU OTVORENI NATJEČAJI:

6.1.1. – do 24.02.2017. – više

6.3.1. – do 27.03.2017. – više

9.1.1. – do 24.03.2017. – više

Izgleda da vrijeme ispred nas nosi nove mogućnosti. Sve lijepo zvuči i miriše na bolje, No hoće li zaista biti tako, to ćemo vidjeti. U svakom slučaju, ako razmišljamo pozitivno, Ministarstvo i Agencija su napravili svoje (ili bar obećali). Na korisnicima (poljoprivrednicima, ali i onima koji to nisu) je da iskoriste potpore u što većem dijelu i tako si pomognu u razvoju vlastitog održivog razvoja. Stoga, važno je na vrijeme strateški promisliti i donijeti odluku o prijavi. I još nešto. Ako postoji ona “Ne ostavljaj za sutra ništa što možeš učiniti danas”, onda to u kontekstu EU fondova znači “Ne propuštajte natječaje koji se otvaraju i zgrabite priliku čim se stvori” – savjet je za kraj EU fondova.