Ministarstvo uprave ukida 624 zamjenika župana i gradonačelnika?

Objavljeno: 17. 05. 2020.


PODIJELI:

Hrvatska trenutno ima 1.873 dužnosnika, a ukidanjem 624 zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana, njihov bi se broj smanjio za trećinu. Velike su šanse da HDZ baš te promjene ponudi kao dio svojeg predizbornog programa reforme državne uprave – piše Novi list.

 

Nakon sljedećih lokalnih izbora koji bi se trebali održati na proljeće 2021. godine, Hrvatska bi mogla imati za trećinu manje državnih dužnosnika, ako se ostvari plan Ministarstva uprave da se u reformi lokalne samouprave ukinu mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana.

Prema tom planu nestala bi oko 624 zamjenička mjesta, a velike su šanse da HDZ baš te promjene ponudi kao dio svojeg predizbornog programa reforme državne uprave. Uz to, razmišlja se i o smanjenju članova predstavničkih tijela, što znači da bi gradska i općinska vijeća imala i manje članova.

O mogućnosti ukidanja zamjeničkih mjesta nedavno je govorio i ministar uprave Ivan Malenica, a kako prema Registru dužnosnika, na koje se odnosi Zakon o sprječavanju sukoba interesa, Hrvatska trenutno ima 1.873 dužnosnika, to znači da bi ukidanje njih 624 smanjilo broj dužnosnika za trećinu.

Smanjilo bi to i troškove lokalnih vlasti gdje zamjenici načelnika ili gradonačelnika, pa i župana, za svoj rad primaju ili punu plaću, ili volontersku naknadu. Naknade za vijećnike znatno su manje, određene su ili po sjednici ili u mjesečnom iznosu od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna – piše između ostalog Novi list.