Ministrica poljoprivrede Marija Vučković: Radi se o 340 mliječnih farmi s proizvodnjom od oko 26 milijuna kilograma mlijeka

Objavljeno: 16. 07. 2020.


PODIJELI:

Ministarstvo poljoprivrede prati situaciju u mljekarskom sektoru i uskoro će se sastati s predstavnicima vodećih mliječnih industrija, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković, komentirajući najavu tvrtke Meggle da će do kraja godine ugasiti proizvodnju u Hrvatskoj. 

 

RADI SE 340 MLIJEČNIH FARMI S PROIZVODNJOM OD OKO 26 MILIJUNA KILOGRAMA MLIJEKA

“Ministarstvo poljoprivrede, nakon najave Meggle Hrvatska o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj, prati situaciju i u najskorije vrijeme se sastaje s predstavnicima vodećih mliječnih industrija, a radi osiguravanja kontinuirane proizvodnje mlijeka na mliječnim farmama s kojih Meggle otkupljuje mlijeko”, ističe ministrica Vučković.

Po podacima koje iznosi, radi se o 340 mliječnih farmi s ukupnom proizvodnjom od oko 26 milijuna kilograma mlijeka, odnosno oko 6 posto sveukupne količine mlijeka koja se na godišnjoj razini isporučuje u hrvatske mljekare.

“Ministarstvo poljoprivrede će izvršiti sve potrebne aktivnosti i uložiti sve napore s ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na farmama kooperanata Meggle”, poručila je ministrica.

HPK: NUŽNO PRONAĆI ALTERNATIVNO RJEŠENJE

“Ovom odlukom hrvatska proizvodnja mlijeka doživjet će novi udar, budući da se radi o sektoru u kojem se posljednjih 13 godina kontinuirano događa pad proizvodnje mlijeka, veliki broj proizvođača je odustao od proizvodnje, a samodostatnost proizvodnje mlijeka je u Hrvatskoj pala na oko 40 posto”, istaknuli su iz HPK. 

Poručili su i kako je, zbog najave Megglea da će zbog gašenja proizvodnje raskinuti suradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina, važno da Ministarstvo poljoprivrede poduzme aktivnost kako bi se pronašlo alternativno rješenje za 200 malih seoskih domaćinstava kooperanata te tvrtke.

(Izvor: Vlada / Hina, Foto: internet)